Промяна в структурата на администрацията на Народното събрание е извършена днес за оптимизиране на правно-техническото обезпечаване на законодателния процес, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Дирекция "Законодателна дейност и право на Европейския съюз" е закрита, длъжността директор на структурата съответно е съкратена. Така на практика председателят на 49-ото Народно събрание (НС) Росен Желязков на практика уволнява ръководителя на звеното - Ива Митева от коалиция "Заедно", бивш депутат от ИТН и председател на 45-то и 46-то Народно събрание и зам.-председател на 47-то НС.

Дирекция "Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове" се преименува на "Законодателна дейност, парламентарен контрол и право на Европейския съюз", като поема и функциите на закритата структура.

В навечерието на кампанията

В навечерието на кампанията

Защо Хекимян? Защо не Георги Георгиев, който поне знае какво става в Общината? Защо не Росен Желязков

От пресслужбата на парламента обясняват, че с промяната се постига съсредоточаване на експертното обслужване на законодателния процес като поредица от последователни и взаимосвързани действия по внесените законопроекти в едно самостоятелно административно звено. Според пресцентъра на НС така се преодолява и съществуващата до момента разпокъсаност на процеса, обслужван от две дирекции, като се намалява също възможността за допускане на грешки във финалните текстове. Сега ще бъде съсредоточена в едно административно звено цялостната дейност след постъпването на законопроектите - разпределянето им по комисии, даването на правни становища, участието в заседанията на водещите комисии при разглеждането им, правно-техническото окончателно оформяне на приетите закони.

Подобна работеща конструкция е съществувала и преди в структурата на администрацията, посочват още от Народното събрание.

Ива Митева: В ПП действа синдромът на нахлупената шапка

Ива Митева: В ПП действа синдромът на нахлупената шапка

Тя оцени изборите на 2 април като катастрофални

Подобна работеща конструкция е съществувала и преди в структурата на администрацията, посочват още от Народното събрание.

БНР информира, че в заповедта на Желязков като мотив за освобождаването на Митева е посочена отпаднала необходимост заради закриване на оглавяваната от нея дирекция. Ива Митева обаче в изказване за националното радио определя уволнението си като "политическа репресия".