Бъдещите действия в процеса на присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство. Това беше основна тема на видеоконферентния разговор на заместник министър-председателя по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев с румънския му колега Лучиан Николае Боде.

Иван Дмереджиев постави основен акцент върху улесняването на трафика по граничните пунктове между двете държави, уточняват от пресцентъра на МВР.

Българският вицепремиер предложи да се създаде работна група, която да анализира съответните въпроси по граничния контрол, да изведе решение по казуса, както и да разработи нов режим на гранични проверки при ГКПП Видин-Калафат.

В рамките на разговора бяха осъдени перспективите на двустранното сътрудничество в областта на вътрешните работи, реализацията на съвместни инфраструктурни проекти по общата граница, както и бъдещите действия в процеса на присъединяване на двете държави към Шенгенското пространство.

Дадена бе и висока оценка на съвместните патрули, които се осъществяват в българските курортни комплекси през активния летен и зимен туристически сезон.

Демерджиев докладва пред МВР на Австрия за миграцията и Шенген

Демерджиев докладва пред МВР на Австрия за миграцията и Шенген

Българският министър се срещна с колегата си Герхард Карнер