Бившият главен прокурор Иван Гешев създава гражданско родолюбиво консервативно движение "Справедливост за България", както го презентира - то ще се основава на принципите на националното достойнство, християнската етика и българските традиционни семейни ценности. Гешев заяви, че иска да застане заедно с всички, които споделят тревогата в името на българската национална идентичност и консервативни ценности, възвръщане на гордостта да си българин. Обединена Европа - да, но не и задкулисна диктатура на брюкселски чиновници, защита на демокрацията, възстановяване на мажоритарния избор, възстановяване на справедливостта от престъпния олигархичен модел. Това е най-важното днес - възстановяването на справедливостта в българското общество, изброи целите си Гешев.

Той е готов да работи с всеки българин за бъдещето на отечеството на всеки един от нас.

Изявлението си Иван Гешев избра да направи във Фейсбук, избирайки социалната мрежа, подобно на Слави Трифонов, но заяви "консервативни" и "патриотични" амбиции - от даването на дължимото на народа, който бил първоизточника на държавата власт, прякото управление, управлението от мафията, чужди и корпоративни интереси, включително и джендър идеологията, която се налага от неолиберални идеологии.

Никога България не е била поставяна в унизително състояние и това е благодарение на управляващата коалиция, която се кълнеше, че няма да е заедно и да направи коалиция, нападна управляващото мнозинство в 49-то Народно събрание, което било превърнато в "убежище за имунитети" и "едни да се изперат, други да се докопат до властта".

Според Гешев никой вече не мисли за България и за народа. Това не може да бъде търпяно повече и ако продължим да търпим децата нямат бъдеще тук. Управляващата върхушка е виновна и за демографската катастрофа и за огорчението на емигрантския живот, за навлизането на неолиберални теории, за връщането на мутрите и мутренските години.

Гешев призова Борисов да си даде депутатския имунитет

Депутатският имунитет е спрял прокуратурата да не арестува Бойко Борисов. Така отговори на въпрос на зрител/читател/гражданин бившият главен прокурор Иван Гешев в онлайн общуването си с български граждани и журналисти. Това беше и първият му зададен въпрос, като след 4-5 такива, излъчването прекъсна.

Той призова Борисов да си подаде оставката и да се освободи от своя депутатски имунитет. Борисов се е превърнал във воденичен камък на своята партия и е редно да я освободи, изтъкна Гешев, според когото лидерът на ГЕРБ и след оттеглянето си щял да живее много по-добре от него.

Според Гешев депутатите не трябва да се крият от прокуратурата, защото държавното обвинение не произнася присъди, а това го прави съдът. Ако някои се крие, то той се крие от българския съд и се страхува да не получи присъда, каза той.

Освен това бившият главен прокурор осъзнал, че нито една прокуратура не може да се пребори с кражбите, далаверите със съсипването на държавата, ако кражбата се превърне в държавна политика. Той ще се бори с гражданите и с народа да живеят в една по-добра страна. Гешев обаче не отговори на въпроса къде ще се позиционира неговото движение - в център, ляво или дясно и дали ще прерасне в политически проект.

Гешев призна, че не е провел лустрация, тъй като живеем в завладяна държава. Той подкрепя лустрацията, която като процес може да бъде добра за България.

Делата на трупчета

Това, което е ясно е, че има усещане в хората за това, че тези и някои други дела се забавили, но трябва да е ясно, че правосъдието е тежък и сложен процес не само в България, но и в целия Европейския съюз, посочи Гешев и увери, че по всички дела е работено активно. Сега започва обраното броене, изтъкна бившият главен прокурор.

"Българските граждани не са длъжни да знаят как функционира правораздавателната система. Службите за сигурност и МВР разкриват престъпленията, а прокуратурата внася обвинителни актове в съда. Ако МВР не разкрива престъпленията, прокуратурата няма как да си свърши работата", разясни Гешев каква е функцията на отделните правоохранителни и правораздавателни органи в държавата.

Той нападна Христо Иванов и Кирил Петков за това, че преди 5-6 месеци били основни опоненти на Борисов, лягали и ставали с Бойко Методиев Борисов, а сега били учудени, че започват разследванията. Всичко това показва, че ги интересува само властта и атака срещу прокуратурата и хората, които си вършат работата, смята Иван Гешев.

Отстраняването му - доказателство, че е независим

Той запита защо преди той да стане главен прокурор не е бил решен въпросът с телефонните измами, въпросите с битовата престъпност. "Това, което се случва в момента, включително и с мен, е причина това, което свърши прокуратурата", коментира Гешев.

Единствените разговори на Гешев били с Бойко Борисов в Министерски съвет. Борисов не бил щастлив Гешев да стане главен прокурор, а бившият премиер искал обвинител номер едно да е жена. "Ясно е, че зад избора ми за главен прокурор не стоят политици", увери Гешев.

Според Гешев доказателство, че е бил независим, а не назначен от Бойко Борисов и Делян Пеевски, е това, че в момента вече е отстранен като главен прокурор. Ако е бил назначен, е нямало да бъде отстранен. Причината да бъде отстранен е, че прокуратурата върши и ще си върши работата в интерес на гражданите и в интерес на народа, каза Гешев в позната си теза, изразявана многократно пред медиите. 

Гешев е направил разкрития в Страсбург пред европейските депутати и това било причина за неговото светкавично и бързо отстраняване, което било прецедент в историята на България.

Спирането на тока, заради което прекъсна и живото излъчване Гешев определи като партизански битки и дори сравни спирането на записа в социалната мрежа с няколкото сигнала за бомби, когато бил избран за главен прокурор във Висшия съдебен съвет.

Положението в България е трагично, сбъркали сме посоката и хората съвсем основателно искат страната да се изчисти от политическия боклук, изтъкна Гешев. Оценява себе си като "Аз съм извън системата, бъг, извън матрицата и това притеснява хората", посочи Гешев.

Бившият главен прокурор Иван Гешев съзря в разговорите за промени в Конституцията, които се водят в рамките на 49-то Народно събрание опит за овладяване на съдебната власт и на прокуратурата. Съдебната власт е единствената, която може да контролира олигархичния модел и да внася дела в съда, посочи Гешев. Малко преди това обаче заяви, че отговорни за условните присъди или за неразкриването на престъпления са МВР и съда, защото те разследват и съдят, а прокуратурата само внася обвинение.

Промените в Конституцията са нещо като депутатските имунитети - всеки знае, че ги има, но никой не ги виждал. Според Гешев никой не говори за цените на храната, на пенсиите, на заплатите, за цената на бензина, за битовата престъпност, а това е важното и което интересува хората.

Иван Гешев увери, че не играе с посолства. "Посолства не ме интересуват, а ме интересуват въпроси, свързани с бъдещето на България. Страхът от мен е огромен", изтъкна бившият главен прокурор. Той отклони и всички други въпроси с кои партии ще търси сътрудничество, ако се яви на следващи предсрочни парламентарни избори или друг вид избори в България.

Делата на трупчета, Гешев определи като хибридна атака, а "някой друг държи делата на трупчета".

Увери и че няма връзка с бизнесмен Васил Божков и той няма да спонсорира гражданското движение.

Гешев повтори, че атентатът, извършен срещу него на 1 май е атака срещу държавността, държавата и това е само началото. Ако този опит за убийството бил симулиран, нямало да се включат Европол и сериозни евроатлантически служби. Това бе опит за убийство на български главен прокурор, изтъкна Гешев и запита в каква държава се превръща България.