България още не е осъзнала през специалните си служби, че е обект на хибридна агресия на Руската федерация. Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България 1997-2001 г.

Той посочи, че службите нямат зад гърба си управляващото мнозинство, опора им бил президентът Румен Радев, който трябвало да осъзнае, че управлението на службите не е вече негова функция.

Според него "службите са в много незавидно положение", което се дължи на обективни причини.

"Първо - службите нямат зад гърба си управляващото мнозинство в парламента и правителството, опора им е президентът Радев, който обаче няма конституционно възложена функция, свързана с тяхното управление. Той придоби временно, по косвен път тази функция - през служебното правителство. Сега, изглежда, не желае да се раздели с нея. Но това вкарва в конфликт службите с управляващите", отбеляза Костов.

Той заяви, че правителството отговаря за националната сигурност и само то осъществява оперативното и стратегическото управление на службите. "Сега правителството е препятствано да изпълнява тази своя функция. Обратното на това, че то е препятствано, е, че службите висят в безтегловност - загубили са смисъла да служат на държавата. Защото държавата в момента са управляващите, както повелява Конституцията", коментира още бившият премиер.

Асен Василев: Българските служби не са надеждни

Асен Василев: Българските служби не са надеждни

Експулсираният руски свещеник работил у нас 5 години без ДАНС да го засече

Според него службите за сигурност работят много слабо.

"Прегледах документи, но никъде в тях няма дефинирана основната заплаха за сигурността на страната, като част от приоритетите и задачите на годишната им работа, а тя е хибридната агресия на Руската федерация спрямо България. Никъде го няма това. Как може да изпълняват ефективно службата си, като си затварят очите за най-същественото", изрази недоумение Костов.

Относно експулсираните заради подозрения за шпионаж свещеници от Руската църква в София той изтъкна, че първо Република Северна Македония ги е изгонила от територията си.

Самият факт, че съседни служби са изгонили същите шпиони преди българските, означава, че те работят малко по-добре и са разчели ситуацията и щетите от работата на тези хора върху сигурността на страната им, подчерта Костов и припомни, че експулсираният предстоятел на Руската църква Васиан Змеев е бил пет години у нас.

Красимир Станчев: Службите се нуждаят от реформа, но не със смяната на началници

Красимир Станчев: Службите се нуждаят от реформа, но не със смяната на началници

Назначенията в службите са донякъде политически

Той бе категоричен, че службите трябва да пазят политически неутралитет. Задачите им обаче ги определяли политиците от управляващото мнозинство и "ако тези политици се сменят и сменят приоритетите си за националната сигурност, службите променят своите годишни планове и програми".

"Това е най-демократичната процедура и това трябваше да се случи веднага след речта на Путин в Мюнхен през 2008 г., защото се е сменила доктрината и по друг начин са прочетени рисковете. В други европейски страни това стана, при нас това не стана дори през 2014 г. (когато Русия анексира Крим от Украйна - б.р.). ... България още не е осъзнала през специалните служби, че е обект на хибридна агресия на Руската федерация. Това е крещящ факт, който целият свят знае", отбеляза Костов.

Той посочи, че в момент на криза се правят големите промени.

Самият Костов не разбирал изказванията, че службите не трябва да се пипат, защото наблизо има война.

"Службите са разбишкани, но не трябва да се оправят, защото има голяма опасност, която те дори не вземат предвид и не си я възлагат като приоритет, по който да работят. С какво е помогнала ДАНС за защита на страната от руската хибридна агресия? С абсолютно нищо!", отсече той.

ИТН приветстваха ГЕРБ и ДПС, че се отказаха от идеята за сливане на службите

ИТН приветстваха ГЕРБ и ДПС, че се отказаха от идеята за сливане на службите

Сливане би предизвикало институционално неудобство не само в България, а и извън нея