Служебното правителство активно участва в битката за разпределение на властта и то в посока да компрометира реформаторското мнозинство. Такава оценка на настоящата политическа ситуация постави бившият премиер Иван Костов в студиото на Нова телевизия.

За предстоящите избори Костов заяви, че е важно кой от разломите в българското общество - правова държава или европейска съпротива, ще се окаже по-дълбок и къде ще отидат повече хора. Дори и да се състави редовно правителство, въпросът за компромиса ще продължава да стои. "То може да падне веднага след Коледа", предупреди бившият премиер. Той не вижда сериозна вероятност ПП и ДБ да получат мнозинство в новото Народно събрание, а компромис в посока съставяне на т.нар. евроатлантическо мнозинство с ГЕРБ е невъзможно и би било компромис, който демократите не могат да си позволят. Костов разкритикува демократите, че са забравили темата за върховенството на закона.

На въпрос дали вижда възможност за мнозинство, съставено от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", Иван Костов не отговори директно, а иносказателно с примера за силно разединена преди войната на Кремъл в Украйна, Европа, която се е обединила - "защото хората отдолу го поискаха".

Иван Костов призова обществото: "От хората зависи дали ще се промени мнозинството. Каквото поискат силно, такова ще получат."

Центърът за анализи и маркетинг: 2:1 да отидем на нови избори

Центърът за анализи и маркетинг: 2:1 да отидем на нови избори

Юлий Павлов: Повишава се вероятността за експертно правителство

Обществото трябва да поиска преходът да бъде осъществен и завършен, да има върховенство на закона и установени европейски ценности, коментира още Костов. Той направи и сравнение между това как в Западна Европа са се борили за демокрацията и как е дошла при нас.

"Там е имало движеща сила - третото съсловие, което е извело хората към властта и е поискало писани правила, конституция, разделение на властите. Това е заплатено с кръв. А при нас свободата дойде като подарък", коментира Костов.

Иван Костов коментира преди това русофилските настроения не само у нас. Според него е очевидно, че самата политика на Путин разстройва средите на тези, които по принцип подкрепят неговата политика. Там цари едно объркване, загуба на целите, объркване и от опорните точки на пропагандата, според Костов. Освен това режимът на Путин е минал в позиции на самозащита.

Въпреки това според Костов "много сериозно трябва да се приемат заплахите за пръста на ядреното копче".

Той обаче не споделя страха, че Европа и европейците ще се откажат от Украйна и украинците. Европейците имат историческата памет за нахлуването на империи - помнят, че са изоставили Византия, но и че са спрели мохамеданите на Виена, помнят включително и Втората световна война.

Бившият премиер Иван Костов представи втората си книга "Политиката отвътре".