Колебливата позиция е опасно колеблива, защото налива вода в мелницата на кризата. Това предупреди бившият премиер Иван Костов в студиото на Нова телевизия, който коментира кризата в Източна Европа и войната в Украйна.

Времето е тежко, заплашително и няма време. Затова правителството не трябва да се движи по вълната. Въпросът е да бъдат лидери, да водят обществото, въпросът, според Костов е дали няма да се окажат правителството и министрите обикновени поплювковци, които тичат след общественото мнение. По думите на Костов информацията на нашите служби за сигурност не е достоверна.

С особено внимание Иван Костов след какво ще е поведението на новия военен министър Драгомир Заков. "Аз чакам да видя къде ще застане министър Заков, къде му е смелостта и каква му е позицията и как ще защити тази позиция пред българското общество", посочи бившият премиер.

Как Путин да се измъкне от кошмара, който сам сътвори?

Как Путин да се измъкне от кошмара, който сам сътвори?

Марк Галеоти: Докато Путин е на власт, войната с Украйна ще продължи

България трябва да има проактивна позиция, а тя не е такава в момента, по мнението на Костов, който обясни, че това означава да сме солидарна страна с останалите членки. Това означава включително и да допуснем натовски сили у нас. Те и без това са тук, в България, но по други програми и договорености, това не демонстрира солидарност в тази ситуация, обясни бившият премиер.

Иначе Иван Костов е дори изненадан от обръщането на общественото мнение спрямо персоната на Владимир Путин и неговия рейтинг у нас, както показа проучването на "Алфа Рисърч" от преди седмица. А в голяма степен според Костов българското общество е било подмамено още в началото на влизането ни в ЕС и НАТО, че можем да бъдем мост между Запада и Русия, че можем да угаждаме на Путин, той да прави голям шлем и Турски поток, а пък ние да бъдем членове на западната цивилизация.

Първанов: По-кротко войнолюбци, на България не й отива ролята на ястреб

Първанов: По-кротко войнолюбци, на България не й отива ролята на ястреб

Нека запазим уважение в тези две страни към нас

Обръщайки се към посткомунистическото мнозинство, Иван Костов припомни, че Данте Алигиери им е отредил специално място в предверието на ада, при опортюнистите. "Вижте какво прави войната от нас, тя изтри цветовете, остана бяло и черно, опортюнистите са сиви, спотайват се в сенките. Не можем да се спотайваме, нито правителството, нито службите", категоричен бе Костов.

Иначе прогнозата на Иван Костов е, че е възможно Украйна да влезе в една дълга война, което би било ужасяващо и трагедия дори и за самата Русия. "Всеки превзет град от Путин, обявен за победа, е поражение за руския народ." Руският президент с войната, която води, реално е консолидирал украинското общество и то на база русофобство. Реално според Костов, с действието си Путин елиминира гравитацията на Русия като световна сила, а православието в тази война е разстреляно. "Като се премахне булото на вековната култура, майсторите на словото и останалите изкуства, както остава от Русия - остава една озъбена военна сила, но тя никога няма да привлича, да примамва към себе си."

Според Костов Путин не е очаквал тази единна позиция на Запада и НАТО и е изненадан дори от самия крах, който търпи. На въпрос дали трябва да се затвори небето над Украйна обаче, Иван Костов заяви, че това няма как да стане, без да се стигне до пряко конфронтация НАТО - Русия. Въпрос дали и как обаче се водят преговори с ядреното копче на масата, Иван Костов парира с отговор - "те копчетата са две, дори не са и две, а са повече. Нека да не забравяме и Китай..."

Папа Франциск: В Украйна не се води "военна операция", а смъртоносна война

Папа Франциск: В Украйна не се води "военна операция", а смъртоносна война

В Украйна текат реки от кръв и се леят сълзи