Свръх обедняване няма да се случи. Това успокои пред БНТ бившият социален министър Иван Нейков. Инфлацията е в нормални граници, а вземането на дълг не е катастрофа, изтъкна той. За пример Нейков посочи годините назад, когато сме поддържали нисък дълг, и попита: "Бяхме ли доволни?". Бившият социален министър обаче очаква дългът да даде старт на икономиката. Важно е да има проекти, в които да се инвестира.

Бюджетът е страшно тежко натоварен влак, коментира Иван Нейков. Промяната ще дойде на етапи, а не изведнъж, смята той и е доволен, че в новите управляващи няма инат.

Фискалният съвет алармира за сериозни недостатъци в Бюджет 2022

Фискалният съвет алармира за сериозни недостатъци в Бюджет 2022

Сред тях е реалната опасност, заложеният ръст на Брутния вътрешен продукт, да не бъде постигнат,

Икономистът Стоян Панчев прогнозира обаче покачваща се инфлацията. Той е дълбоко скептичен към държавните инвестиции. Панчев очаква сериозно вдигане на заплатите. Той съветва, който може да спестява в активи.

Според икономическия анализатор Кузман Илиев това е бюджет на растежа, но и на дълга. Той го определи като социалистически бюджет, заради което е и недоволен, тъй като се политизира икономическия процес: "Наказва се златната кокошка, която носи яйцата."

Няма драма в разминаването в данните за инфлацията между БНБ и МФ
Обновена

Няма драма в разминаването в данните за инфлацията между БНБ и МФ

Всички социални разходи са увеличени

Вчера предложения от кабинета бюджет мина на първо четене в ресорната парламентарна комисия. Очакват се бюджетът да влезе в сила от март месец, а правителството предвижда още от сега актуализация в средата на годината. 

В момента държавата работи с удължено действие на бюджета от миналата година.