Системата е изградена така, че за да я променим трябва да имаме политическо участие. В последните месеци получавах обаждания, покани и проведох доста разговори с представители на опозиционни партии, обсъждахме съвместно участие в предстоящите парламентарни избори.

Това написа в социалната мрежа Фейсбук бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева.

Припомняме, Иванчева бе кандидат за столичен кмет на отминалите избори. Макар и да не спечели, тя без реклама набра доста гласоподаватели.

"Не си губете времето да четете тези редове, освен ако ви гложди чувство, че се задават избори, на които установеното, вече от половин човешки живот статукво в България, ще се възпроизведе. С маска и дебел грим, но статукво, което дори се готви да се размножи", пише Иванчева.

Тя обяснява, че с представители на опозиционни партии е обсъждала съвместно участие в предстоящите парламентарни избори. "Прегледах в детайли устави, разговаряхме за идеи и възможни промени. Обсъждахме как обществото да си отвоюва родината от шепата феодали, на които сме се превърнали в крепостни селяни", обяснява мотивите си Иванчева.

По думите й в екипа на Общество за Нова България е срещнала почтени и родолюбиви хора. Тя изтъква личността на председателя Радослав Стойчев и признава, че платформата е близка до нейните каузи,. Хората в нея приемат присърце битките й и тези на "Зелен Младост".

"В личен план бях в дилема дали да не се концентрирам върху делото и битката да докажа невинността си, за да си върна свободата. Но в главата ми още кънтят думите на Гешев, че сготвянето и унищожаването на личността Иванчева "е с политически залог". Това ме кара да продължа да участвам в разплитането на политически възел, защото само ако се завърне демокрацията ще мога да се надявам да получа справедливост", изтъква мотивите си бившият районен кмет, която бе зрелищно арестувана в центъра на София.

Везните на Темида са в ръцете на мафията, с тях мерят кюлчета и пачки, а със свалената й превръзка са закрити очите и ушите на съдиите, изтъква Иванчева. "За да не чуват защитни пледоарии, да не виждат доказателства, а да отсъждат под диктовка и обаждания от джипки и сараи", мотивира желанието си за участие в изборите Иванчева.

Тя уточни, че събира подписи за регистрация в ЦИК.

Припомняме, през юли 2020 г. Иванчева беше осъдена на 8 години затвор. Съдът прие, че тя е виновна не само за искане на подкуп, каквото беше решението на първата инстанция, но и за получаване на такъв.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха арестувани на 17 април 2018 г. с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, за които се твърди, че тя била взела като подкуп според прокуратурата.

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. Тримата обвинени (Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на същия район "Младост" - Петко Дюлгеров) прекараха 8 месеца в ареста, които бяха съпроводени и със скандал за условията в ареста и отношението при ескортиране до болнично заведение.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста с мярка "домашен арест" малко преди Коледа 2018 година.