"Не мисля, че е възможно газовата криза да събори правителството, защото действията на правителството и управляващите са доста адекватни".

Това заяви на въпрос на News.bg депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев, след като вчера Русия ни спря газа.

Коментарът си той направи преди да вземе участие на кръга маса на тема: "Политиките за нисковъглероден преход на българската енергетика".

За това дали в управляващото мнозинство се обмисля предсрочно прекратяване на договора с "Газпром", Мирчев отговори на въпрос на News.bg, че се обсъждат всякакви варианти, за да бъде защитен българският интерес. Политиката, в която се прекланя главица, е прекратена. Трябва да гледаме българския интерес, бизнеса, потребителите да имат газ и да не бъдат прекратявани доставките.

Мирчев увери, че няма проблем в близките месеци с доставките на газ за България. Правителството работи по сценария за спиране на руския газ и това е причината в момента да има осигурени доставки от други страни към страната ни. Когато бъде готова връзката с Гърция, ще бъде доста по-улеснено влизането на цялото ни нужно количество газ, за да можем да вкараме 1/3 азерски газ и другата част - газ от други страни, като част от него ще мине и през Турция, обясни Мирчев.

Преглед на дипломатите към руското посолство у нас, очаква Петков

Преглед на дипломатите към руското посолство у нас, очаква Петков

Решението на Русия за спирането на доставките на газ не било изненада

Най-лошият сценарий е, ако спрат доставките на газ за всички европейски страни. Тогава вече има план на Европейския съюз и е възможно да има ограничаване на част от потреблението. Това е най-лошият и крайният вариант, за който засега няма изгледи да се случи, предупреди Мирчев.

Той отбеляза, че е хубаво, че Европа узря най-после, че трябва да се прекрати зависимостта от Русия и "Газпром", които не са надежден доставчик на газ.

Според Ивайло Мирчев България е длъжна да стигне до Арбитражен съд, защото трябва да се защити българският интерес. Има ясно и категорично нарушаване на договора, който е между България и Русия, каза още Мирчев в отговор на въпрос на News.bg.

Според него е странно, че президентът Румен Радев е попитал правителството в лицето на Кирил Петков и Асен Василев защо е спрян газът, вместо да попита руският президент Владимир Путин.

За българската делегация, която замина в Киев и дали това ще наклони везните за одобряване на военна помощ в Украйна, Мирчев заяви, че очаква предложението на ДБ да бъде гласувано и да получи подкрепа следващата седмица от коалиционните партньори и опозицията - да се даде военна помощ на Украйна.