Няма топла връзка между БСП и президента и със сигурност това не съм аз. Не помня някой да е питал колко пъти седмично Плевнелиев, докато беше президент, се е чувал с Борисов, коментира пред БНТ бившият шеф на кабинета на Радев и кандидат за евродепутат от БСП Иво Христов.

По думите му, Радев вече е доказал че е коректив. Няма предателство, Христов остава председател на стратегическия съвет на президента, не се е отмятал и няма да се отмята от ангажимента си към президента.

На политическия терен има само два мастодонта - ГЕРБ, която вече е партия-държава и БСП, която единствено може да промени статуквото. Ако БСП не успее с тези избори, следващите ще са демократична бутафория и партията-държава ГЕРБ ще си нареди пак всичко. Не съм част БСП и не участвам във вътрешните противоречия на ничия страна, обясни Христов.

Иво Христов: Борисов иска да възпали стари седесарски рефлекси

Иво Христов: Борисов иска да възпали стари седесарски рефлекси

По думите му всичко опира до премиера

Да замесиш някого в проверки не означава, че е замесен в гейт. Проверката срещу Йончева прерасна в проверка на всички къщи за гости. Понятието политическа отговорност в ГЕРБ е абсолютно размито. Типично борисовско е да се вплита емоцията и Борисов e по-възмутен от самите граждани във всяка една ситуация. Един ден ще взима чук и ще разбива възмутено тераси, друг път нещо друго, допълва Христов.

В годините в които Първанов беше на поста си, аз яростно критикувах, шарлатанстваше с името на БСП, по време на тройната коалиция критикувах плоския данък. Критикуват ме, че говоря за чевермесоциалистите, но вижте какво представлява един пленум на БСП сега, обясни той.

Не могат да ме упрекват за позиция, когато критикувам, но в момента БСП е единствената надежда да се съхранят поне някакви демократични механизми. Ако БСП не спечелят сега и не се стигне до предсрочни избори, следващи едва ли ще има, защото управляващите достатъчно са облагодетелстват от промените в закона. Властта прави това, което си наум, обяснява кандидат евродепутатът.

Радев: Влизането на Иво Христов в листата на БСП е лично негово решение

Радев: Влизането на Иво Христов в листата на БСП е лично негово решение

По думите му, Христов ще бъде полезен като евродепутат…

Кой е казал думите за "пълзяща диктатура", в държава в която бюджета се случва по личната воля на премиера и шефът на парламента си подава оставка след кафе с премиера и много други примери, има опасност автокрацията да бъде подпечатана. Властите, законодателна, изпълнителна, донякъде медиите, съдът, прокуратурата, всичко е с една партия.

Не се прави нова партия, защото няма време за художествена самодейност, битката е сега, няма време, автокрацията е в напреднал стадий, няма време за нови партии, коментира Христов.

Относно Европа, той обясни, че тя трябва да реши общата си отбранителна политика, иначе ще остане само икономическа общност и ще се саморазкъса от национални битки, като пример е пакета "Макрон".

За Христов е важно БСП да победи сега, защото е единствената алтернатива на изчезващата демокрация.

Иво Христов: Европа има нужда от завой наляво

Иво Христов: Европа има нужда от завой наляво

Всяка опозиция трябва да контролира властта, смята кандидатът на БСП за евровота