Необходимостта от промяна е причината Иво Христов, който до скоро беше секретар на президента Румен Радев, да се включи в листата на БСП за евровота. Това заяви той пред БНР в предаването "Неделя 150".

Тази необходимост от промяна е споделена от много хора - президента, БСП и хилядите хора, които го заявяват чрез протести или напускане на страната, уточни той.

"ЕНП трябва да намали своето влияние. Европа има нужда от завой наляво", категоричен е Христов.

Според него сега политическата битка е решаваща. "От нея зависи дали ще се създаде нова политическа ситуация в България и възможност за обрат", каза Христов.

Радев: Влизането на Иво Христов в листата на БСП е лично негово решение

Радев: Влизането на Иво Христов в листата на БСП е лично негово решение

По думите му, Христов ще бъде полезен като евродепутат…

Според него статуквото е корупционно и не удовлетворява хората. "Президентът даде интервю, в което потвърди доверието си и аз никога не съм се отмятал от лоялността си към него. Оставам председател на Стратегическия съвет към президента - ангажиментът ми към успеха на президента Радев остава безрезервен и пълноценен. Считам, че това е въпрос на оцеляване на българската демокрация, защото сме в авторитарен режим", коментира Христов.

"Визия за Европа" е доста компактен документ, който предстои да бъде представен пред хората и това ще бъде задачата на кампанията", каза още кандидатът за евродепутат.

Водещи приоритети според него са стимулиране на публичните инвестиции, по-ефективна и по-малка европейска администрация.

Президентът освободи Иво Христов като началник на кабинета си

Президентът освободи Иво Христов като началник на кабинета си

Христов остава председател на Стратегическия съвет към президента

В България администрацията се разраства драстично в последните години, категоричен е Христов.

"Армия от чиновници, назначени по партийна линия, често с партийни препоръки. На много места в страната, за да постъпиш в общински предприятия, трябва да имаш протекцията на местен партиен лидер от властимащите. На това трябва да се сложи край", категоричен е Христов.

Той изтъкна и други приоритети от "Визия за Европа" - европейски данък върху финансовите транзакции, както и законодателство срещу избягването на данъци и срещу офшорните зони.

"Ако "Апартаментгейт" хвърли светлина върху имотното състояние на част от българските политици, то не е тайна, че много европейски и български политици притежават сметки в офшорни зони", обясни Христов.

Станишев предупреди: ГЕРБ да не бързат да празнуват, БСП има шанс на изборите

Станишев предупреди: ГЕРБ да не бързат да празнуват, БСП има шанс на изборите

БСП било важно да спечелят, за да се променели нещата към по-добро

Припомняме, вчера премиерът Бойко Борисов поиска да бъдат проверени всички, които имат офшорните сметки.

Христов подчерта, че опозиционният тон не е тон на конфронтация, а това е естественото призвание на всяка опозиция - да контролира властта.

"Властта беше застигната от серия от скандали, които се застъпват. Констатацията на провала не е на БСП. Тя е обективна. Един народ, намалял с 2 млн. в рамките на 30 години, в който преобладаващото мнозинство от младежи планира живота си в чужбина, в който пътищата пораждат транспортни катастрофи, а кокаин изплува по плажовете, едва ли има успешно управление", коментира Христов.

Сак с кокаин изплува и край Калиакра

Сак с кокаин изплува и край Калиакра

Над 16 кг дрога е била открита във водите край плаж "Болата"

Според него няма да има диалогична и особено цивилизована кампания. "Политическият дебат е истеричен и очаквам ожесточена кампания", допълни кандидатът за евродепутат.

Относно трайното оставане на България на 111-то място по медийна свобода, той подчерта, че сме между Етиопия и Мали.

"Качеството на свободата на словото определя и качеството на демокрацията. Нашата се оказва африканска, но дори и това сякаш ни е много, защото в последните дни в Африка имаше забележими промени", коментира Христов.

Според него българите са апатични и се отказват от участие, за да не бъдат излъгани, но това е най-сигурният начин други да решат вместо тях и отново да бъдат излъгани, допълни Иво Христов.