Подборът на кандидатите за европейски прокурор от България ще се проведе след публично изслушване.

Припомняме, че на 9 ноември Министерският съвет възложи на министъра на правосъдието Цецка Цачева да създаде Комисия по подбора на кандидатите за длъжността европейски прокурор от Република България. Тя трябва да предложи три кандидатури.  

Комисията реши подборът на кандидатите за европейски прокурор да премине през два етапа - проверка за допустимост на кандидатите въз основа на представените документи и събеседване.

6 кандидати за представителството в европейската прокуратура

6 кандидати за представителството в европейската прокуратура

Събеседването ще бъде на 11 декември

След началото на работа на Комисията и проведеното събеседване беше получено писмо от комисаря за правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова и комисаря за бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер с покана да се представят кандидатурите до края на март 2019 г. 

В писмото е посочено, че Комитетът по подбора ще извърши преценка на кандидатите, като един от тях впоследствие ще бъде назначен от Съвета.

Писмото на комисарите беше обсъдено от членовете на Комисията по подбора на 18 декември.

Комисията предложи да се стартира нова процедура за подаване на документи от кандидатите в срок до 25 януари 2019 г. Подалите до този момент документи кандидати не е необходимо да ги подават отново. Освен това, с цел да бъде осигурена прозрачност на процедурата по подбора, следва да бъде проведено публично изслушване на кандидатите.