Избирателната активност ще реши изхода от изборите. В следващото Народно събрание ще има едни резултати при 43% активност и съвсем други при 53%.

По-ниската активност ще бонифицира системните партии или тези с твърди ядра - ГЕРБ, БСП и ДПС, а по-високата избирателна активност ще извади напред партиите на протеста ИТН, ДБ и ИСМВ.

И в изследването на "Тренд" остава формулата 6+1 партии да преминат границата от 4% за влизане в следващия парламент, като Българските патриоти се намират на границата с 3.9% декларативна подкрепа. Във врата им диша партията на Костадин Костадинов "Възраждане".

Остават интригите за първото място и за четвъртото място и при проучването на "Тренд". "Демократична България" в него се отбелязва с 12.3% подкрепа, а ДПС с 11.3%, което означава, че четвъртото място ще бъде решено от вота в чужбина, където и двете партии имат сериозен електорален резерв. Това в някаква степен се отнася и за партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".

Снимка 538259

Източник: Тренд

Както за първото, така и за четвъртото място социолозите отчитат малък, но ръст от последните седмици както за "Има такъв народ", така и за "Демократична България".

Въпросите, които продължават да стоят пред социолозите са - дали всички, които декларират, че ще гласуват за "Има такъв народ", действително ще го направят, и втори въпрос - има ли скрит вот за ГЕРБ, който заради престиж в момента не се декларира.

Остава обаче и проблемът, че при тези резултати не се вижда перспектива нито една партия да има мнозинство от 121 депутати.

Проучването на "Тренд" е проведено сред 1002 респонденти над 18 години чрез ефективни полустандартизирани интервюта "лице в лице" в периода от 2 до 7 юли.

Броени дни преди парламентарните избори припомняме какви са последните прогнози и на други социологически агенции.

Според "Галъп" ИТН и ГЕРБ са на кантар за първото място с минимална преднина от 1% за партията на Слави Трифонов при декларирана избирателна активност от близо 50%. В 46-ото Народно събрание се очаква да влязат 6+1 партии.

"Алфа Рисърч" предвижда дори по-малка разлика между първите две политически сили. Прогнозата на агенцията е, че с едва 0,3% ИТН ще излезе пред ГЕРБ, а очакванията са за 6-партиен парламент.

По-различна обаче е прогнозата на "Сова Харис" - макар също с минимална разлика от 0,5% очакванията са, че победител на изборите ще бъде ГЕРБ, а ИТН ще остане на второто място. Според агенцията следващият парламент най-вероятно ще бъде съставен от 7 формации.

"Барометър" също дава преимущество на ГЕРБ пред ИТН с 2,6% разлика при формула за следващото НС 6+1 партии. И според Изследователски център "Спектър" първото място ще бъде спечелено от ГЕРБ с преднина от 0,8%, а парламентът ще е съставен от 7 партии.