Президентът Георги Първанов подписа указ за обнародване на Закона за избиране на представители на Република България в Европейския парламент.

Държавният глава подписа указа, воден от разбирането, че приетият от Народното събрание закон предлага необходимата регламентация на изборния процес и създава условия за нормално провеждане на изборите за представители на Република България в Европейския парламент, се казва в съобщение, разпространено от прессекретариата на „Дондуков" 2.

В закона се съдържат позитивни нови елементи - пропорционалната избирателна система, въвеждането на национален избирателен район, преференциалното гласуване, които разширяват възможностите за гласоподавателите да изразяват своите предпочитания.
В същото време президентът изразява своето опасение, че приетият закон съдържа постановки, които бележат отстъпление от демократичните традиции на българското изборно законодателство, създадени през последните 16 години.

Още през 1990 г. в Закона за избиране на Велико народно събрание, а по-късно и в чл.10 на действащата българска конституция залегнаха четирите класически демократични принципа на избирателната система: принципът на всеобщото избирателно право, принципът на равното избирателно право, принципът на прякото избирателно право и принципът на тайното гласуване.

Според Първанов новият избирателен закон не осигурява в еднаква степен на всички български граждани правото да избират български представители в Европейския парламент.
Действително, се казва още в съобщението, редица европейски закони, включително и на страни от Централна и Източна Европа, предвиждат изисквания за уседналост, но всяка страна има своята конституционна традиция и своите специфични подходи при третирането на проблемите на избирателното право.

Приетият в България закон за избиране на наши представители в Европейския парламент оставя съмнения за прилагане на двойни стандарти спрямо българските граждани и за разделянето им на две категории - първите, които ще имат право да изразят своите политически предпочитания, гласувайки за евродепутати, а вторите ще са лишени от тази възможност, се казва в становището на държавния глава.

Подчертава се, че президентът винаги се е противопоставял и ще се противопоставя на желанията на някои политици чрез промени в изборното законодателство да постигат "служебни" победи.
Не е редно в една демократична и правова държава да се извличат политически дивиденти за сметка на конституционно признати права на гражданите.
Държавният глава подчертава това и заради заявените намерения да се мултиплицират тези законодателни решения върху други избирателни закони.

Президентът подписа указа с ясното съзнание за това отстъпление от утвърдените досега изборни практики в страната ни, убеден, че всяко отлагане на изборите ще бъде лош знак навътре и навън за зрелостта на българската демокрация, и то в самото начало на членството ни в ЕС.

От своя страна това ще даде нови аргументи на всички онези, които остават резервирани към членството ни в ЕС или са склонни да ограничават други права на българските граждани в рамките на Съюза.

Президентът на Републиката ще направи всичко необходимо тази законодателна рамка да влезе навреме в сила, за да направи възможни както спокойната работа на институциите, така и пълноценната ориентация на гражданите. За целта има готовност да проведе ускорени политически консултации още в близките дни и да издаде указ за състава на новата ЦИК.

Президентът се надява провеждането на изборите да стане възможно на 20 май 2007 г.
Държавният глава смята, че в последна сметка резултатите от първите избори за представители на Република България в Европейския парламент ще бъдат истинският тест за способностите ни като държава и общество да укрепваме европейските норми за граждански права и отговорности.