"Това са едни от най-важните избори за ЕС", заяви евродепутатът Ангел Джамбазки пред БНТ относно президентските избори във Франция. Следващите подобни избори ще са в Германия, където очакваме силно представяне на "Алтернатива за Германия", допълни той.

Според Джамбазки във Франция положението е ясно - "всички ще се обединят срещу льо Пен". Той оприличи като изненадващ резултата на кандидата на левицата Жак-Люк Меланшон, но категорично посочи, че Макрон ще получи по-голяма подкрепа на втория тур от президентската битка.

При 100% преброени гласове Макрон води с 23.75%, Льо Пен - 21.53%

При 100% преброени гласове Макрон води с 23.75%, Льо Пен - 21.53%

В Париж Марин льо Пен е пета...

Относно положението в Турция Джамбазки тълкува, че се наблюдава "инвазия на агресивната политика на Ердоган в Европа". Евродепутатът вижда в това рискове за България и Балканския полуостров. Според него партията на Ердоган е религиозна, силно зависима от лидера си, и все по-често тя клони към "неоосманизъм". "В такива тоталитарни режими вторите нямат значение - важен е само първия", обясни зам.-председателят на ВМРО.

Той направи обстоен анализ на резултатите от референдума за увеличаване правомощията на турския държавен глава - според Джамбазки резултатите са показателни за липсата на интеграция дори в някои от най-силните демократични общества. "Турците в Европа гласуваха за това Ердоган да стане едноличен управник. Това е показателно за интеграцията в Европа".

Като пример евродепутатът посочи, че в Германия има турци, които вече второ и трето поколение живеят там. От тях се е очаквало да са нормални граждани, изповядващи ценностите на демокрацията, но резултатите сочели друго. Според Джамбазки тези хора са вече сериозна част от немското общество и скоро ще поискат да бъдат направени промени и в Германия. "Те искат да живеят в Османска империя", отсече той.

Припомняме, вчера консерватори в Германия призоваха ЕС да сложи край на преговорите за членство на Турция в Общността. Като причина за прекратяване на преговорите с южната ни съседка Норберт Рьотген и Йоахим Херман посочиха провелия се референдум за увеличаване правомощията на президентската институция в Турция. Неговите резултати в Германия били категорични за интеграцията на турските граждани и вярата им в ценностите на демокрацяита.

Относно бъдещето Българско председателство на Съвета на ЕС, по време на което ще бъдат преговорите за Брекзит, Джамбазки сподели позитивизъм. Според него България може да спечели много от това - "може да спечелим изгубените през последните 10 години позиции на България в ЕС". Според него страната ни не е наравно с останалите държави членки, защото няма еврокомисар. Той посочи още, че в Съюза отново е започнало да се говори за намаляване на броя на еврокомисарите именно заради липсата на български представител там.

Евродепутатът ясно посочи, че страната ни може да спечели много от председателството си. Той заяви, че е крайно време ЕС да обърне внимание и на държавите от Западните Балкани, които в момента са в "сива дупка".

Според него страната ни има и шансове за седалище на Европейската агенция по лекарствата. Срокът за кандидатстване е до 29 април, до момента 19 държави са заявили искане, допълни той.