Депутатите избраха за без дебати подуправител, ръководител на управление "Банков надзор" на Българската народна банка (БНБ) Радослав Миленков. Народните представители гласуваха с 115 гласа "за", 0 "против" и 0 въздържа ли се"

Припомняме, в изслушването си пред парламентарната комисия по бюджет и финанси преди няколко дни, Миленков заяви, че усилията му трябва да бъдат концентрирани към влизането на България в Банковия надзор на ЕС. Нямало по-важна задача в краткосрочен план от тази.

Той бе номиниран от управителя на БНБ Димитър Радев. По този начин Миленов замени на поста подалия оставка подуправител на банката Димитър Костов.

Влизането в Банковия надзор на ЕС основен приоритет на Радослав Миленков

Влизането в Банковия надзор на ЕС основен приоритет на Радослав Миленков

Според номинирания за подуправител на БНБ няма по-важна от тази задача

На свой ред управителят на БНБ Димитър Радев заяви, че предлага на вниманието на депутатите да приемат Радослав Миленков с аргумент, че има значителен управленски опит от няколко търговски банки.

От трибуната на Народното събрание Миленков се закле да спазва законите на страната и да съдейства за осъществените на поверените от БНБ функции, както и да пази всички тайни, влючително и след прекратяване на правомощията му.

Предлагат Радослав Миленков за подуправител на БНБ

Предлагат Радослав Миленков за подуправител на БНБ

Той ще замени подалия оставка Димитър Костов

В кулоарите на парламента Миленков заяви пред журналисти, че приотитети пред него са присъединяване на страната ни към единния надзорен механизъм, както и приобщаване към всички надзорни процедури.

По думите му реформите вече били направени и процесът на присъединяване към единния надзорен механизъм ще даде допълнителна гаранция на страната ни.

Миленков се надява, че до средата на тази година страната ни може да успее да влезе в чакалнята на еврозоната и банковия съюз.

На въпрос изключени ли са случаи като този с фалиралата Кооперативна търговска банка (КТБ), Миленков подчерта, че уроците са научени и обеща, че ще направи всичко възможно да не се допуска нов случаи като този с КТБ.

Демократична България настоява за oттегляне номинацията на Миленков в БНБ

Демократична България настоява за oттегляне номинацията на Миленков в БНБ

Искат в БНБ и КФН подходящи нови личности и без политически натиск

Радослав Миленков е магистър по финанси от УНСС и притежава дългогодишен опит в банковата сфера. Започва кариерата си като одитор в "Делойт и Туш", след което се прехвърля на работа в Първа инвестиционна банка. Там става директор на специализираната служба за вътрешен контрол и израства до главен финансов директор и член на управителния съвет на кредитната институция.

Бил е член и на надзорния съвет на Унибанка АД в Скопие и член на Одитния комитет на Първа инвестиционна банка - Албания. През 2011-а Миленков се прехвърля на работа в Изи Асет Мениджмънт първо като прокурист, а след това като главен изпълнителен директор. От 2012 г. до ноември 2014-а Миленков е член на УС на Общинска банка и неин изпълнителен директор, където работи известно време с Владислав Горанов, който една година също бе изпълнителен директор на кредитната институция.

От средата на ноември 2014-а Миленков е назначен от Министерския съвет за председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете.