Всичко, което е необходимо за автомагистрала "Хемус", сме го осигурили, така че изграждането й да е необратим процес. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който инспектира строежа й в участъка от Търговище към Шумен.

Ще видите като стане готова, в Северна България каква разлика и развитие ще има, каза още той.

По негови думи България е много красива, но е много трудна за изграждане на пътища. Той изтъкна, че в момента няма участък от магистралите, по който да не се работи.

Борисов посочи, че когато АМ "Хемус" бъде изградена, АМ "Тракия" ще се облекчи и това ще благоприятства развитието на туризма.

Борисов обеща: Отивам си от политиката, когато построя АМ "Хемус"

Борисов обеща: Отивам си от политиката, когато построя АМ "Хемус"

Варна бил най-перспективният град за следващите 5 години

При инспекцията министър-председателят отбеляза напредъка по строежа на мостовите съоръжения по трасето. След 2 месеца като дойдем, тук вече ще има поставен чакъл, категоричен бе той.

Премиерът подчерта и че при строежа на магистралата археолозите са открили уникални находки, които вече са в музеите.

Изграждането на отсечката от п. в. "Белокопитово" до п. в. "Буховци" започна през 2018 г. Строителството обаче се забави заради обжалване на отчуждителните процедури. Работеше се в участък от близо 1,5 км, където строително-монтажните работи са вече изпълнени на 95%.

За оставащите близо 15 км от трасето беше получено разрешение за строеж в края на 2019 г. и в момента се правят насипи, изкопи, укрепване на откоси, бетонови, кофражни, армировъчни работи. Извършва се и реконструкция на водопровод.

През 2019 г. държавната фирма "Автомагистрали" започна строителството и на новите 134 км от магистралата в участъка от п. в. "Боаза" до пресичането с първокласния път Русе-Велико Търново. Очаква се АМ "Хемус" да е готова през 2023 г.

Припомняме, през октомври премиерът обяви, че ще си отиде от политиката, когато АМ "Хемус" бъде завършена.

Борисов на АМ "Хемус": Хем строим, хем разкриваме красоти

Борисов на АМ "Хемус": Хем строим, хем разкриваме красоти

Премиерът инспектира участъка между пътните възли "Белокопитово" и "Буховци"