Причината Русия да спре газа към България е, че България не е извършила плащане по изискванията на "Газпром" - процедура, която не е в конфликт с договора. Това каза на пресконференция председателят на АБВ Румен Петков, съобщиха от партията. По думите му още през януари премиерът е казал, че договорът с "Газпром" няма да бъде подписан. Според Петков така или иначе България ще продължи да купува руски газ, дори и това да става чрез посредници.

Петков подчерта, че преговорите с "Газпром" трябва да бъдат възобновени и да се пристъпи към процедура за гарантиране доставката на тръбния газ. Той допълни, че в противен случай увеличението на цената на газа още през май ще бъде между 40% и 60%. 

Руското посолство предлага на делегацията ни в Украйна да посети ДНР и ЛНР

Руското посолство предлага на делегацията ни в Украйна да посети ДНР и ЛНР

Според Митрофанова с предлагания от тях алгоритъм за газа нищо не се променя за контрагентите

В посещението на делегацията ни в Украйна петков вижда услуга за нечий личен интерес. "Искам ясен отговор - има ли в групата човек с много сериозна собственост в Украйна? Заинтересован ли е да си движи търговския обект в Украйна? Било ли е тема на разговорите - бъдещето на мол в Украйна на нашата делегация", изтъкна лидерът на АБВ.

Според него паралелно със събитията около газа, отново се е възобновил въпросът за добив на шистов газ. Той е категоричен, че това ще бъде тежко престъпление към екологичната сигурност на България, ще съсипе селското стопанство и туризма.

В ЕС предложиха начин за плащане на газа, който не нарушава санкциите
Обновена

В ЕС предложиха начин за плащане на газа, който не нарушава санкциите

Не се изключва обаче Москва да не го признае