Историческата българска "желязната църква" "Св. Стефан" в Истанбул се връща за нов живот след 6 години реставрация.

Премиерът Бойко Борисов ще открие реставрираната българска църква, а на церемонията ще присъства и турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Изключителни мерки за сигурност са предприети заради откриването на храма. Три километровият път, водещ до църквата, е блокиран от сили за сигурност. Борисов ще се срещне и с българската общност.

Борисов: Европредседателството е 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове

Борисов: Европредседателството е 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове

Този храм е едно прекрасно доказателство за добросъседство и мир според премиера

Официалното откриване ще се състои в присъствието на 2000 човека. Събитието ще започне с тържествен молебен отслужен от вселенския патриарх Вартоломей. Молитвено присъствие ще има и българският патриарх Неофит.

Реставрацията на "желязната църква" струва 3,5 млн.евро.

"Желязната църква" почти няма аналог в света. Тя е дело на българската екзархия.

Септември месец тази година се навършват 120 г от освещаването й.

Защо църквата "Св. Стефан" е желязна?
Храмът "Св. Стефан" се прави от метал след дълго проучване на терена и се възлага с обществена поръчка. Двама архитекти участват в поръчката, единият в последствие не се явява. Накрая остава арменският архитект Ховсеп Азнавур. Той получава образование във Венеция, а после завършва и в Рим. Проектирал голям брой обществени сгради в Истанбул.

Заради средствата за храма в БНБ се създава попечителски фонд, като банката отпуска златните левове. По това време 1 лв е равен на 1 франк.

Решението за изграждане на стоманен храм се взима съвместно от българската държава и общината ни в Цариград.

Заради неустойчивото място за строеж са привлечени много цариградски архитекти, за да решат как да постъпят със сложния терен.

Първоначалното решение било за зидан храм, но после се решава контрукцията да е по-лека и така се стига до решението за стоманена църква. Цялата обществената поръчка минава през министерство на външните работи и вероизповеданията на България, а за нея отговаря лично министърът на външните работи.

Борисов доволен от сътрудничеството ни с Турция за нелегалните мигранти

Борисов доволен от сътрудничеството ни с Турция за нелегалните мигранти

Опитът за преврат не целеше свалянето на Ердоган, категоричен българският премиер