България е благодарна на Турция за справянето с нелегалната миграция. Това коментира българският премиер Бойко Борисов в интервю за Анадолската агенция ден преди тържественото откриване на ремонтираната желязна църква "Свети Стефан" в Истанбул, което ще бъде на 7 януари.

Имаме добро сътрудничество с Турция на граничните контролно-пропускателни пунктове. "Нашата гранична полиция и бреговата охрана вършат чудесна работа с турски колеги", каза Борисов.

Опитът за преврат в Турция не целеше свалянето на президента Реджеп Ердоган от власт, а неговото убийство

По отношение на критики към подкрепата му за турския президент Борисов обясни, че идването на власт чрез стрелба по цивилни цели с изтребители Ф-16 и военни хеликоптери не е приемливо. "Затова и подкрепям президента Ердоган", коментира Борисов.

Той беше критикуван за това, че българските служби директно връщат на Турция хора, потърсили убежище в страната ни, но издирвани от Турция за връзки с духовника Фетхуллах Гюлен и кюрдски организации. Някои от процедурите са в нарушение българското и международното законодателство.

Съдят България в Страсбург заради предадените на Турция "гюленисти"

Съдят България в Страсбург заради предадените на Турция "гюленисти"

Семействата на двама от турските граждани

Борисов припомни, че Турция има най-голямата армия на НАТО в Европа. "Вместо да обръщаме гръб на Турция, трябва да развием дипломатическите си отношения и да увеличим доверието в нашия южен фланг", допълни той.

Според премиера е разумно сключването на "голямо споразумение" с ЕС за визите, митническото сътрудничество и културното наследство. Борисов похвали сътрудничеството на България и Турция в борбата с нелегалните имигранти.

Припомняме, през март 2016 г., Турция и ЕС подписаха споразумение за ограничаване на незаконната миграция през Егейско море. Целта бе да се вземат по-строги мерки срещу трафикантите на хора и подобряване на условията на почти три милиона сирийски бежанци в Турция. 

Година по-късно Турция преразгледа това споразумение.

Според Борисов са се подобрили условията за турските инвеститори чрез подновяване на железопътните линии, свързващи България и Турция.

"Влаковете ще могат да пътуват със скорост от 180 километра в час. Ние сме създали възможности за развитие на зоната, както и транспортирането на стоки", допълни Борисов.