Турският духовник Фетхлуллах Гюлен обвини президента Ердоган, че е инсценирал преврата. „Аз не вярвам, че светът вярва на обвиненията, направени от президента Ердоган. Има възможност това да бъде инсцениран преврат и той може да е предназначен за по-нататъшни действия срещу поддръжниците на Гюлен”, заяви самият Гюлен в интервю, цитирано от „Гардиън”.

Проповедникът даде интервю пред неголяма група журналисти в резиденцията си в щата Пенсилвания. Той отхвърли всички обвинения, че стои зад опита за преврат.

Тези за инсцениран преврат изказаха още вчера анализатори. Според тях това ще даде възможност на Ердоган да прочисти армията от неудобните му генерали. Коментаторите се хващат за думите на турския президент, казани на летището в Истанбул пред многохилядната тълпа, дошла да го посрещне – „Това е подарък от Аллаха“.

В социалните мрежи коментарите клонят основно към калпав метеж или фалшив преврат.

Междувременно, САЩ предупреди Турция заради публичните инсинуации за американско участие в проваления военен преврат, заявявайки, че такива твърдения са „напълно неверни и вредни за отношенията им”.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери направи това изказване, след като турският министър на труда предположи, че САЩ стоят зад преврата.

Турският президент Реджеп Ердоган призова САЩ да екстрадира турския духовник Фетхуллах Гюлен. Той го обвинява, че стои зад заговора. Гюлен отхвърли обвиненията.

Ердоган заяви на САЩ, които са съюзник в НАТО, че никога не са отказвали искане за екстрадиране на САЩ за терористи.

„Ако сме стратегически партньори, вие трябва да отговорите на нашето искане”, заяви Ердоган.

В Люксембург Джон Кери заяви, че за САЩ било напълно очаквано, че ще има въпроси, които ще се повдигнат относно Гюлен.

Турция трябва да ни предостави законни доказателства, които ще подлежат на внимателно разглеждане. САЩ ще ги приемат, ще ги погледнат и ще направят преценки за това по подходящ начин”, коментира Кери.

Освен това Кери е провел телефонен разговор със своя турски колега, за да предложи помощта на Америка след проваления преврат, както и да оспори твърденията, че Вашингтон го подкрепя.

Официални лица в Турция са изразили предположения, че САЩ тайно симпатизира на военните офицери, което Кери гневно отрече.

Наблюдателите се опасяват, че Ердоган ще използва опита за преврат, за да прокара промени в турската политическа система, която ще му даде повече президентски правомощия.