Заместник министър проверява спасените щъркели в село Зарица на място.

Темата за спасените щъркели в село Зарица предизвика голям обществен интерес. Толкова голям, че заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков днес ще посети селото в община Главиница, за да се запознае лично и на място със ситуацията около намерените и спасени едри птици.

За щъркел в беда сигнализирайте на зелен телефон

За щъркел в беда сигнализирайте на зелен телефон

От МОСВ напомнят, че беда за птицата е тя да е с обледенени и замръзнали крила

Припомняме, преди дни жител на село Зарица оказа помощ на пет бели щъркела. Птиците бяха сериозно пострадали заради студовете в страната - те бяха с обледенени крила. Последва реакция на природозащитници - те обясняват, че студът и резките температурни промени са принудили щъркелите, които вече са дошли у нас, да нощуват на земята, а не по клоните на дърветата и стълбовете. "Птиците не виждат през нощта, възможно е да излизат на пътя. Моля, внимавайте да не ги нараните!!!", призовават активистите.

От Министерството на околната среда и водите също не закъсняха. МОСВ съветва гражданите, намерили птица в безпомощно състояние в населените места или около тях, да потърсят помощ на "зеления" телефон на съответната Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ), да сигнализират в горските стопанства или в съответната община.

Очаква се днес в 15 часа зам.-министърът Живков да посети селото, за да се увери, че птиците са в добро състояние и могат да бъдат освободени в природата. Той ще бъде придружен и от директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе инж. Любомир Атанасов.

Стана ясно още, че до момента в екоинспекцията в Русе са постъпили 12 сигнала от граждани или служители в общинските администрации, намерили бедстващи щъркели. В стопански дворове са прибрани 15 птици в село Черник (Община Дулово), една - в село Вокил (Община Дулово), 2 - в Регионалното депо в Силистра, една - в село Овен (Община Силистра), и една - в Исперих (Община Разград).

Спасиха пострадал щъркел на АМ "Тракия"

Спасиха пострадал щъркел на АМ "Тракия"

Птицата била ранена от преминаващ ТИР