Лидерът на "Изправи се.БГ" Мая Манолова предостави на вътрешния министър Бойко Рашков доказателства за прилагането на СРС към екипа на партията.

Пред журналисти тя обяви, че офисът на "Изправи се.БГ" е бил подслушван в продължение на месеци.

Манолова обясни, че едната преписка е по чл. 95 - подготовка за участие в преврат, въоръжено въстание, бунт, като тя и в момента е активна.

По нейни думи лицата, по отношение на които има записи със СРС, може би и в момента продължават да са подслушвани.

Другата активна преписка е по отношение на един от активистите на "Изправи се.БГ" и председател на партия "Волт" - Настимир Ананиев.

"Тези преписки за прилагане на СРС са удължавани неколкократно. Периодът, в който хора от "Изправи се.БГ" са подслушвани, скоро ще стане една година. Първите разрешеня за това са от 17 август 2020 г.", съобщи Манолова.

Манолова се оплака, че „Изправи се. БГ“ били подслушвани

Манолова се оплака, че „Изправи се. БГ“ били подслушвани

Тя настоява да бъде извършена проверка от бюрото за специални разузнавателни средства

Според нея става дума за натиск от страна на властта чрез използване на специалните служби върху мирно протестиращи граждани и по отношение на политическа формация, и то на старта на втора предизборна кампания.

Манолова напомни, че МВР министърът вече е обявил, че е разпоредил проверки в службите със СРС. Тя бе категорична, че това са незаконни искания и разрешения за използване на СРС-та, издадени от Спецсъда.

ИСМВ искат проверка дали са били подслушвани със СРС

ИСМВ искат проверка дали са били подслушвани със СРС

Манолова настоява проверката да обхваща и кметската кампания в София

Освен за натиск върху политическите опоненти на Борисов подозренията ни са, че тези СРС-та могат да бъдат използвани за съчиняване и сглобяване на компромати, особено на прага на една предизборна кампания, заяви Манолова и обяви, че в следващия парламент ще предложи анкетна комисия, която да извади цялата истина за прилагането на СРС и ще настоява тези служби "да бъдат обърнати с хастара".

Тя съобщи и че от партията внасят още няколко сигнала, а именно: за купуване на гласове в Софийска област и за разпъван чадър и съдействие от страна на служители на МВР; за натиск от областен управител върху управителя на болницата във Враца за това кой да спечели обществената поръчка за ремонт на родилното отделение, както и сигнал за заплаха за убийство по отношение на кмета на с. Славовица.

Внасяме сигнали и за корупционни схеми в дърводобива и енергетиката, съобщи още Манолова.