emaxpress
За последните 4 години чрез промени в нормативната уредба са създадени възможности за източване на бюджета.

Това е станало ясно след извършени проверки за нарушение при изписването на помощни средства и медицински изделия за хора с увреждания, съобщи на пресконференция днес социалният министър Тотю Младенов, цитиран от БНР.

Министър Младенов каза, че законодателните промени са направени последните дни на управлението преди Тройната коалиция и през първите дни на управлението на Тройната коалиция.

Днес бе съобщено, че са проверени над 1800 решения на лекарски комисии ТЕЛК, които са предизвикали съмнения.

Проврени са 129-те дирекции за социално подпомагане в цялата страна, направени са 26 предложения за проверки на прокуратурата като ще бъдат направени още нови 27 предложения.

В 490 случая са издадени медицински протоколи без лицата да бъдат прегледани. На 190 са случаите на надписани медицински изделия.

Младенов посочи, че е грандиозно източването на бюджета през последните 4 години и половина. Надявам се час по скоро да започнат нови бързи досъдебни производства, алармира той.

Стана ясно още, че главната инспекция по труда към социалното министерство е наложила 4 акта, всеки на стойност по 20 хил. лв., на 4-те сметопочистващи фирми ВОЛФ, „Чистота", ДИТЦ и „Новера" .

Актовете са заради възпрепятстване на действията на контролните органи, който са направили проверка в кино „Изток", където в насипно състояние се съхранявали документите на около 1500 работници от дружествата.

За случая е уведомена прокуратурата. Работниците са с неизплатени заплати за 15 дни от юни, а след това са били в неплатен отпуск 15 дни. От 1 септември над 990 работници са освободени.

Младенов каза още, че след едномесечни съвместни проверки на НАП и главната инспекция по труда са изплатени над 1 млн. и 400 хил. забавени трудови задължения.

Най-много са нарушенията в секторите „Транспорт", „Строителство", „Производство на облекло", „Хотелиерство" и ресторантьорство.