Извадиха България от списъка на държави, за които се прилагат определени ограничителни мерки, включително забрани за движение на живи свине заради болестта класическа чума по свинете, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

Страната ни бе извадена от ограничителните зони чрез Регламент за изпълнение (ЕС) 2021/2158 на Комисията от 6 декември 2021 година, публикуван в официален вестник на ЕС.

ВАС окончателно отмени решението за умъртвяване на животните на Ани Петрова от Болярово

ВАС окончателно отмени решението за умъртвяване на животните на Ани Петрова от Болярово

ВАС отхвърли жалбата на БАБХ-Ямбол

Класическата чума по свинете е инфекциозна вирусна болест по домашните и по дивите свине. Тя въздейства върху съответната популация от животни и върху рентабилността на свиневъдството. Заради нея се налага ограничение при движението на пратки от тези животни и продукти от тях в рамките на Съюза и в износа към трети държави.

След оценка на ефективността от мерките за надзор и контрол, предприети от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в съответствие с европейското законодателство, както и подобряването на епидемиологична обстановка по отношение на болестта класическа чума по свинете, Комисията измени Регламент за изпълнение (ЕС) 2021/934 за определяне на специални мерки за контрол във връзка с болестта класическа чума по свинете и цялата територия на България вече не е част от ограничителните зони във връзка със заболяването.

Отрицателни са пробите за чума от труповете на свине в р. Янтра

Отрицателни са пробите за чума от труповете на свине в р. Янтра

Разследват се три ферми в района