Депутатите отхвърлиха предложението на независимите Минчо Христов и Стела Банкова в дневния ред на парламента да влезе спешна поправка на Закона за избор на евродепутати, която би позволила сестрите ни, осъдени в Либия, да се кандидатират за изборите. 

Двамата независими депутати предлагат член 5, алинея 1 от закона, според която кандидатите за евродепутати трябва да са живели в страната през последните две години, да не са прилагапо отношение на български граждани, срещу които е повдигнато обвинение и в защита на които се е произнесъл Европейският парламент". 

Надявам се днес колегите ни да гласуват в спешен порядък предложението за промяна в Закона за избиране на членове на Европейския парламент, коментира пред news.bg Христов преди началото нап пленарното заседание.

Втората поправка, внесена от Стела Банкова и Минчо Христов, предвижда инициативни комитети да могат да издигат до шестима независими кандидати.

„Надявам се, че Кадафи наистина ще пусне сестрите, в случай че бъдат избрани, защото проблемът стана международен.", коментира Минчо Христов по повод на липсата на юридически гаранции, че либийският лидер ще освободи медиците, ако спечелят мандати за Европейския парламент.

Според него тяхната (на сестрите ни, бел.ред.) политическа неподготвеност не е проблем на фона на сегашните ни евродепутати, които по думите му не са защитили интересите на страната и не са направили нищо за АЕЦ „Козлодуй".

Припомняме, вчера стана ясно, че петте осъдени медицински сестри са дали съгласието си да бъдат включени в листата за избор на евродепутати на партия "Ред, законност и справедливост" на Яне Янев.