Служебният министър на енергетиката Росен Христов бе извикан на разпит в Националната следствена служба, информира БиТиВи. Той е призован като свидетел във връзка с разследването за спрените газови доставки от "Газпром" и последвалото закупуване на газ от други компании.

Христов посочи, че като министър и гражданин най-много го притеснява нарушаването на Закона за енергетиката и купуването на газ без тръжни процедури въпреки високата цена.

Министърът коментира и поисканата му оставка от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му бившия премиер го е обвинил, че прави политическа атака. В моето изказване, освен факти за действията на "Булгаргаз" и икономическа оценка за резултата от тези действия, нямаше никакви препратки нито към определени лица, нито към конкретни партии. Не знам защо той оцени моето изказване като нападка срещу "Продължаваме промяната". Дори правителството не беше споменавано, а фокусът беше изцяло върху хронологията с доставките на газ и действията на "Булгаргаз", поясни Росен Христов.

Служебният министър бе категоричен, че няма да подаде оставка.

Той не пожела да даде повече детайли с аргумента, че по случая тече разследване.