Кой от вас може да се закълне, че в министерството му днес някой не краде?

С такъв въпрос се обръща премиерът Бойко Борисов към министрите си по време на редовното заседание на Министерски съвет, става ясно от стенограмата.

Контекстът на въпроса е поисканата от ДСБ оставка на министър Ивайло Московски след разкритията за мащабна корупция в подопечната му агенция „Автомобилна администрация” (бившата ДАИ). Самият Московски по-рано днес информира медиите, че премиерът не му искал оставката, но била достатъчна една Борисова дума, за да си тръгне.

Ако има такъв, който да се закълне, разбирам, се обръща към министрите си Борисов. (В стенограмата не е посочено, че някой от министрите се е заклел, че при него не се краде, б.р.)

Той е категоричен, че няма основание да се иска оставката на министър Московски и отправи критика към представителите на Реформаторския блок в правителството – вицепремиерът Меглена Кунева и министърът на икономиката Божидар Лукарски, че в блока не водят диалог.

Борисов смята, че министър Московски дори заслужава поздравление за съдействието на операцията. „И вместо да го поздравим – да му се иска оставка, според мен не е коректно”, заявява Борисов с искане Кунева и Лукарски да предадат думите му на „колегите”-реформатори.

Борисов уточнява, че според него е „абсурдно” да се иска оставката при свършена работа и „когато си допуснал да бъда разбита корупционната схема”.

Борисов допълва и че не би трябвало министрите, когато се получи такъв сигнал в службите, да „треперят”.

„...вие трябва ли да треперите? Напротив, всички трябва да се възползваме максимум от всеки един сигнал и да предаваме тези хора на правосъдието”, нарежда министър-председателят.