Успехът на председателството трябва да е в политики, а не в организация. Това заяви депутатът от БСП Елена Йончева в ефира на Нова по повод оценката на българското председателство на Съвета на ЕС.

"Успехът на едно председателство се изразява не само в организирането на събития, а и в изготвянето на политики. Те се изразяват в създаването и прилагането на конкретни документи", посочи Йончева, но призна, че много усилия са били положени през изминалата половин година. Успехът бил за българската администрация, акцентира тя.

Нинова обвини, че изолирали президентството от европредседателството

Нинова обвини, че изолирали президентството от европредседателството

Не успяхте да мобилизирате национална енергия

Да се покаже с какво животът на българина може да е по-добър, иска Елена Йончева. Според нея темата за Западните Балкани е била "реанимирана" след Солунската декларация.

офийската декларация е отстъпление от нея по много точки. В Софийската се говори общо за европейска перспектива на Западните Балкани, докато в Солунската - за европейско членство. Няма и финансов ангажимент в нея", отсече Йончева.

От своя страна евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев изтъкна, че 81% от българите са оценили високо работата на правителството по европредседателството.

Борисов отчете успехите на европредседателството в НС

Борисов отчете успехите на европредседателството в НС

Материали бяха раздадени на депутатите

"Отлична е и оценката на Европейската комисия. Всички колеги в Брюксел и Страсбург казват, че сме се справили отлично", изтъкна Радев и добави, че пример за успеха ни е фактът, че Македония е получила покана за членство в ЕС.

"България е успяла да договори за програмния период 2021-2027 г. повече пари, отколкото за предния", посочи като постижение Радев.

Двамата с Йончева влязоха в пререкания относно опазването на границата с Турция. Според Радев мигранският натиск там е нулев. Йончева обаче намира това твърдение за мит.