Моралното възмущение на хората към управлението на ГЕРБ, за съжаление, не прерасна в електорална активност. Това коментира пред Би Ти Ви новият евродепутат от БСП Елена Йончева.

"Хората имат нетърпимост към правителството. Скандалите показват, че държавата се управлява по дълбоко порочен начин. В Европа, след един подобен на нашите скандали, си отива правителство", каза още тя, вероятно имайки предвид случилото се в Австрия

Според нея Бойко Борисов и ГЕРБ са впрегнали цялата държавна машина в нарушение на закона. "През последните две седмици Борисов яхна своя джип. Обикаляше и правеше малки видеопостановки в нарушение на закона и всякакъв морал. Беше използван корпоративен и купен вот с впрегната държавна машина", настоя Йончева.

"БСП е единствената партия, която има ръст на гласувалите за нея спрямо предишните евроизбори и имаме един евродепутат в повече. Но тези избори не станаха начало на загубата на ГЕРБ", каза Елена Йончева и отрече левицата да е водила негативна кампания - само изнасяла факти за корупция с документи и имена.

"Последният евродоклад от вчера потвърждава корупцията, с която това правителство не желае и не може да се справи. Там се казва, че има срив във всяка една сфера - образование, здравеопазване и пътища, които са под средното ниво в Европа", добави евродепутатът от левицата.

По думите ѝ основният извод от вота бил, че мафията не може да бъде преборена с усилията на една партия. "За да махнем тези хора, които съсипват България, трябват усилията на всички опозиционни партии, на българската журналистика и гражданското общество. Това е горчивата истина", констатира Елена Йончева.