Не е вярно, че Брюксел е установил, че снимките и видеото от дома на Бойко Борисов с кюлчетата злато са манипулирани, както твърдят от ГЕРБ. В нито един документ на Европейския парламент няма подобно заключение. Нещо повече - такава констатация няма и в писмото на българската прокуратура. Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, съобщиха от пресцентъра ѝ.

По думите ѝ, ГЕРБ и ЕНП забъркват в скандал и използват двете институции.

Като член на мониторинговата група още в четвъртък тя ще предложи да се насрочи изслушване за ситуацията в България през есента. Съществува голяма вероятност на него да бъде поканен главният прокурор, за да обясни напредъка на работата по случаите със снимките с кюлчетата и Барселонагейт.

Според нея, Томаш Здеховски превратно интерпретира информацията.

Йорданова поиска Гешев да уведоми НС за експертизата от снимките на Борисов
Обновена

Йорданова поиска Гешев да уведоми НС за експертизата от снимките на Борисов

"Обичайно главният прокурор отказва да информира парламента по текущи производства"

Недопустимо е селективното изпращане на информация от българските власти до представители само на определена политическа сила пък макар и член на Европарламента. Недопустимо е главният прокурор на България да изпраща само до един член на Европейския парламент, и то от определена политическа сила - ЕНП, факти и обстоятелства за "експертизи", които не са станали достояние на членовете на делегацията, която посети България, нито на Комисията по бюджетен контрол.

Това заяви по-рано днес Цветелина Пенкова, евродепутат от групата на ПЕС, след като днес евродепутатът Томаш Здеховски заяви, че петорна компютърна експертиза на снимките и видеото на бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и парите, заснети в резиденция "Бояна", показва, че те са били манипулирани. В информацията си той се позова на българската прокуратура. Цветелина Пенкова е член на същата комисия както Здеховски.

Това оставя усещането за политизиране на случая в условията на политическа криза, заявява Пенкова.

Евродепутат пита защо и тя не е получила експертизите за снимките на Борисов

Евродепутат пита защо и тя не е получила експертизите за снимките на Борисов

Изявленията оставят усещането за политизиране на случая

По-рано днес БНР съобщи, че експертизата казва, че не може да се установи дали парите и кюлчетата на снимките и видеото са автентични.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова поиска главният прокурор Иван Гешев "да даде същото ниво на информираност за експертизата на снимките от шкафчето на бившия премиер Бойко Борисов спрямо българските народни представители".

По-рано стана ясно, че Гешев е уведомил депутат от Европейския парламент за експертизата.

"Обичайно главният прокурор отказва да информира парламента по текущи производства", поясни Йорданова след заседанието на Министерския съвет.

Тя няма официална информация от прокуратурата, а се е уведомила от медиите. "Гешев е уведомил Европейския парламент, народен представител от конкретна политическа сила", уточни министърът.

Министерство на правосъдието няма правомощия да наблюдава конкретните съдебни производства и не разполага с експертизата.

Здеховски, позовавайки се на българската прокуратура, заяви, че петорна компютърна експертиза на снимките и видеото на бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и парите, заснети в резиденция "Бояна", показва, че те са били манипулирани.

Имало много несъответствия в резолюцията на банкнотите в сравнение с другите обекти на снимките, на водните знаци, холографските стикери, светлината и сенките на обектите.

Евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков също коментира разследването с това, че по време на разпитите служителите в резиденцията са заявили, че никога не са виждали подобни обекти и че самите данни в снимките навеждали на мисълта, че са правени в рамките на година и половина.