"Не виждам на този етап пряка заплаха за сигурността на България, но в дългосрочен план можем да очакваме нови бежански вълни. Турция ще втвърди тона си към Европа, защото някой все пак ще трябва да финансира разселването и създаването на нови условия за живот.".

Това заяви пред БНР Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност. 

Турция започна военната операция в Сирия

Турция започна военната операция в Сирия

Началото на операцията беше дадено от Ердоган

Той припомни, че идеята за създаване на зона за сигурност в района не е нова: "Турция от много години излиза с тази идея, която не беше посрещната никак положително нито от САЩ, нито от европейските страни. Но както видяхме, няма сила, която да спре Ердоган за изпълнение на своите цели".

С операцията "Извор на мира" турският президент Реджеп Ердоган има две основни цели - и вътрешнополитическа, и външнополитическа, смята Божилов.

"Външнополитическата е възпрепятстване на по-нататъшното консолидиране на силите на сирийските кюрди, които имаха самочувствието на основната сила, победила "Ислямска държава" в Сирия. В крайна сметка Ердоган иска да възпрепятства и създаването на една консолидирана кюрдска държава", заяви Божилов. 

Руските сили започнаха да се разгръщат по границата между Турция и Сирия

Руските сили започнаха да се разгръщат по границата между Турция и Сирия

Сирийското правителство създава 15 гранични поста с Турция

Вътрешната цел на турския президент е да се справи с напрежението, създадено в самата Турция от присъствието на около 3,5 млн. сирийски бежанци, което предизвиква недоволство и от самите турци, смята експертът.

Божилов е скептичен, че Турция ще може лесно да удържи военните си победи. Една военна операция изисква установяване на продължителен контрол. Има идея и за разместване на хора - изпращане на сирийски араби от Турция към тези зони. Това би породило една нова хуманитарна криза. Турция ще има значителни проблеми със своята сигурност, тъй като кюрдите и в Сирия, и в самата Турция не приемат това насилствено влизане и разселване на кюрди", отбеляза Йордан Божилов.

Има едно общо разбиране и съгласие при всички анализатори, че лесно решение на кризата в Сирия няма. Ситуацията се заплита още повече след турското навлизане в северната част на страната, коментира Йордан Божилов. 

Русия обвини САЩ в контрабанда на сирийски петрол

Русия обвини САЩ в контрабанда на сирийски петрол

Приходите надхвърляли 30 млн. долара на месец