Руските сили започнаха да се разгръщат по границата между Турция и Сирия, като част от споразумението за премахване на кюрдските войски, пресичащи Ефрат към посока град Кобане, съобщава БиБиСи.

Съгласно споразумението, договорено от Русия и Турция, руските и сирийските сили ще сменят кюрдските бойци от голям участък от границата.

Турските войски ще продължат да контролират район, който заеха по време на неотдавнашна офанзива срещу кюрдските бойци, които Турция счита за терористи.

Руските сили преминаха Ефрат по обяд и "напреднаха към сирийско-турската граница", съобщават руските медии, цитирайки националното министерство на отбраната.

Времето се вписва с уговореното в сделката между турския президент Реджеп Ердоган и руския Владимир Путин в черноморския курорт Сочи във вторник.

Снимка 449249

Източник: Министерство на отбраната на Русия

След 6-часови преговори Путин и Ердоган договориха зона за сигурност в Северна Сирия

След 6-часови преговори Путин и Ердоган договориха зона за сигурност в Северна Сирия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган и руският лидер Владимир Путин проведоха среща, която продължи 6 часа

По обяд руските и сирийските сили трябваше да се придвижат, за да наблюдават кюрдските отстъпления в район от Ефрат, на изток от град Манбидж, до иракската граница на изток.

Това обаче няма да включва зоната между градовете Рас ал Айн и Тал Абяд, която сега е под контрол на турската армия. Съгласно сделката турците ще запазят контрола си там.

Турските военни твърдят, че САЩ са казали, че всички кюрдски бойци са напуснали този район.

Няма да се включва и района около Камишли. Меморандумът за разбирателство между Турция и Русия поставя града с кюрдско мнозинство като изключение, но не дава подробности.

Кюрдските бойци получиха 150 часа от обяд в сряда, за да се изтеглят 30 км назад по границата.

След изтичане на срока на 29 октомври, турските и руските войски ще започнат съвместни патрули в райони, описани като "на запад и на изток от района" на турската офанзива.

В изявлението от Русия и Турция се казва също, че кюрдските сили "ще бъдат отстранени" от Манбидж и Тал Рифат, на 50 км западно от Манбидж - и двата се намират извън зоната на операция.

В сряда министерството на отбраната на Русия заяви, че сирийското правителство ще създаде 15 гранични поста с Турция.

Турция не е против кюрдите да се присъединят към местната власт в Северна Сирия

Турция не е против кюрдите да се присъединят към местната власт в Северна Сирия

Чавушоглу: Анкара ще продължи да защитава статуквото в региона

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че ако кюрдите не се оттеглят, сирийците и руснаците ще ги оставят да се изправят срещу "тежестта на турската армия".

Президентът на Сирия Башар Асад в миналото е изразявал безпокойство относно чуждестранната намеса в Сирия, но според Кремъл, той е благодарил на президента Путин и "изразява пълната си подкрепа" за сделката.

Иранското външно министерство заяви, че споразумението е положителна стъпка и че подкрепя всеки ход за възстановяване на стабилността в региона.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е твърде рано да се оценява сделката, и призова за "реално политическо решение в Сирия с преговори".

Американският посланик в НАТО Кей Бейли Хатчисън заяви, че САЩ подкрепят плана на Германия за международно контролирана зона за сигурност в района, въпреки че тя заяви, че прякото участие на САЩ е малко вероятно.

Столтенберг приветства решенията на Турция и САЩ за Сирия, не оценява тези с Русия

Столтенберг приветства решенията на Турция и САЩ за Сирия, не оценява тези с Русия

НАТО обсъжда хибридни заплахи и защита на граждански далекосъобщения