От страна на Русия върви пропаганда. Използват се истини, неистини, фалшиви новини, всички методи, за да се всее раздор в населението. Това заяви пред БНР бившият министър на отбраната Йордан Божилов.

Според него ако се поддадем на страха и манипулацията означава, че Русия си е свършила част от работата. Той посочи, че затова трябва да имаме категоричен отговор от държавното ръководство и силна национална позиция.

По повод твърденията за "българска следа" при взрива на Кримския мост, Божилов бе категоричен, че това е манипулация. Няма как в България да се натовари тир с експлозиви и той да не бъде засечен. Дейността с взривни вещества е под сериозен контрол, допълни той.

По думите му Русия е използвала инцидента, за да нанесе удари по цивилни обекти в Украйна. Това беше допълнителен мотив за Русия, за да оправдае своите действия, добави той.

Божилов посочи, че се правят оценки на рисковете и се мислят мерки за евентуален ядрен удар. Той уточни, че няма пряка опасност.

Божилов изрази мнение, че конфликта няма да се разрасне и да въвлече НАТО във войната.

Припомняме, че през миналата седмица камион избухна на Кримския мост, свързващ полуострова с Русия. Експлозията нанесе тежки поражения на инфраструктурата. Руският президент Владимир Путин определи инцидента като терористичен акт. В Резултат на това Русия подложи Киев и други украински градове на обстрел. По Украйна бяха изстреляни 75 ракети. При ударите загинаха най-малко 11 души.

Инцидент на Керченския мост към Крим
Обновена

Инцидент на Керченския мост към Крим

Не е ясно какво е предизвикало експлозията.