Важно е какво ще бъде развитието на декларацията на НАТО, приета в София, на предстоящата среща на върха във Вашингтон. Има много европейски гласове, които не са съгласи с това, което бе прието.

Това заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя подчерта, че в края на юни Съветът на ЕС отново ще дискутира тази тема, включително и финансовото й обезпечение. По думите й сигналите за състоянието на бюджета на ЕС никак не са добри. Очаква се доклад който ще определи следващата финансова рамка и пращането на помощи за Украйна, добави Йотова.

Според нея няма да се повтори ситуацията от 2023 г. и на срещата на върха във да отиде премиера вместо президента. Тя отбеляза, че Румен Радев има лична покана за тази среща.

По думите й той е гласът на разума и позицията му трябва да се чуе. Президентът е много по-подготвен от тези, които политиканстват с тази тревожна тема, каза още тя.

По-късно Йотова коментира и казуса с къщата на Димитър Талев в Прилеп. За нея това е пример неглижирането на културно-историческото ни наследство. По думите й от юни 2023 г. има решение на Министерския съвет държавата да закупи този имот, но към момента не е направено нищо по въпроса.

Всички страни от НАТО са въвлечени във войната в Украйна, убеден Радев

Всички страни от НАТО са въвлечени във войната в Украйна, убеден Радев

Решението на България дали да изпрати военни в Украйна нямало значение заради член 5 на НАТО