"Това е процес, който се премества от едното бюро на другото и би могъл да не намери крайно решение по време на Българското председателство на Съвета на ЕС". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова относно Дъблинската конференция в словото си по откриване на конференцията за "Миграция и човешка сигурност в посткризисна България" в столичния хотел "Балкан".

"България като домакин на Европредседателството на Съвета на Европейския съюз трябва да обърне внимание на ключови теми като тези за миграцията и интеграцията", посочи Йотова и добави, че в рамките на пет години (2013 - 2018 г.) четири милиона души са подали молби за убежище в държавите-членки на Европейския съюз. 700 хиляди от тях са подали молби и за международна закрила.

Във връзка с изнесената статистика, Йотова каза още, че 1 милиард хора по света, не само в Европейския съюз, търсят убежище и закрила. Тя посочи, че 244 милиона мигранти са потърсили спасение в по-далечни страни, а други 773 милиона са отивали и са се връщали в различни страни.

Министър Радев уверен за реформата на Дъблинското споразумение

Министър Радев уверен за реформата на Дъблинското споразумение

Решаваме да няма разделяне на пакетите

В словото си Йотова засегна и темата за българските общности, които живеят извън България. Според нея това е така наречената нова миграция, но чрез нея се формира отрицателни насаждения към тези българи, които живеят зад граница. Тя допълни, че не подкрепя това твърдение, а смята, че това са хора, които имат нужда от българското право и закрила.

Йотова каза още, че интеграцията на имигрантите и бежанците трябва да се основава на пет принципа: възприемане на миграцията като източник на развитие; ясни политически аргументи по въпроса за миграцията; избягване на строежа на гета; самите мигранти трябва да са по активни и трябва да се прояви по сериозно лидерство и отговорност на политическите партии.

Отношение по темата за мигрантите и тяхната интеграция взе й заместник-председателят на Държавната агенция на бежанците към МС Лиляна Станкова. Тя заяви, че основният поток на бежанци е от Африка, Коста Рика, Панама, Мексико, Тунис, Ирак, Иран, Египет и Нигерия. Станкова допълни, че бежанците получават закрила от така наречената Нюйоркска декларация за бежанците, в която се подчертава закрилата и подкрепата на страните, които ги приемат.

Станкова представи и подробни данни затова как България е помогнала на най-засегнатите страни с мигранти, а именно Италия и Гърция. Станкова допълни, че през 2017 година България е била готова да приеме от Гърция 910 лица, а от Италия 120 лица. За сметка на това обаче от Гърция са пристигнали 50, а от Италия - 10.

Тя добави още, че образователната степен на лицата, които търсят убежище не е голяма. Според проучването на Държавната агенция за бежанците 25% от бежанците нямат образование, други 25% никога не са посещавали учебни занятия, само 30% имат основно образование и 1% средно образование.

Германия иска ЕС да възнагради държавите, които приемат мигранти

Германия иска ЕС да възнагради държавите, които приемат мигранти

Според изданието подобен ход може да доведе до пренасочване на евросредства

Камелия Димитрова, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора, също изказа своята позиция. Тя посочи, че всички мигранти са уязвими към престъплението трафик на хора и допълни, че в него могат да попаднат и жертви, които вече са били жертви на трафик.

Според нея голямото предизвикателство е, че България е транзитна държава и за да се прибегне до интеграцията на бежанци, трябва да има много силно сътрудничество между институциите в страната.