Подкрепа за реформа на Дъблинското споразумение с цел постигане на политическо съгласие до месец юни, борба с първопричините за миграцията, противодействие на контрабандата с мигранти, насърчаване на легалната миграция, граничната сигурност като по-ефективно управление на външните граници, сътрудничество с трети страни са темите, обсъждани по време на неформалния съвет по правосъдие и вътрешни работи, съобщи вътрешният министър Валентин Радев на пресконференция след заседанието.

Комисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос също заяви, че е важно да има решение, че трябва да се реформира общата система за убежище. Той изрази убеденост, че трябва система, която да предотвратява вторичното убежище.

ВКБООН: По-голямата част от бежанците не отиват в Европа

ВКБООН: По-голямата част от бежанците не отиват в Европа

Да има система за равноправно разпределение на бежанците и предсказуемост

"Убеден съм, че заедно можем да направим значителен напредък, така, че да се стигне до съгласие месец юни", категоричен беше Аврамопулос. Политиката за убежище върви със силни външни граници. Границите ни се охраняват по добре, благодарение на нашите колективни усилия, добави еврокомисарят.

Министър Радев заяви, че предложението от наша страна е за реформа в Дъблинския регламент. "Решаваме да няма разделяне на пакетите", категоричен беше той. Той подчерта, че е много важен балансът по отношение на мигрантите между страните, които са на границата и в средата на Европа.

"Европа не може да се справи сама с миграцията. Говорихме какво може да се направи в страните на произход на миграцията", заяви Валентин Радев.

Борисов и Бабиш единодушни, че Дъблинското споразумение не работи

Борисов и Бабиш единодушни, че Дъблинското споразумение не работи

Премиерът заяви, че по-хубаво място за живот от Европа няма

От своя страна Аврамопулос добави, че никакви усилия няма да бъдат спестени, за да се постигне реформа на Дъблинското споразумение по време на българското председателство.

"Позицията на ЕК не е променена. Никога не съм използвал думата квоти. Не е приемливо, че някои страни отказват да приемат бежанци. Всички трябва да споделяме по съразмерен начин тежести и отговорности. Как точно ще функционира този принцип ще бъде обсъждано следващите месеци", добави той.

Относно споразумението с Турция Аврамопулос заяви: "Декларацията ЕС- Турция работи и се изпълняват обещанията. Имаме 50-70 пресичания на ден сега. Сделката с Турция трябва да се подкрепя. Сътрудничество на България и Гърция с Турция също работи добре. Финансовата помощ се предоставя не на Турция, а на ВКБООН. Жените, децата, мъжете се третират по един начин. Уважават се правата на всички."

Вътрешният министър сподели по темата Турция-ЕС, че много се очаква от предстоящата среща, на която ще бъдем домакин. "Натискът, който преодоляхме, спадна близо 10 пъти и то е заради добрите отношения между премиера Борисов и Ердоган, заради оградата и заради добрата работа на полицията."

От думите на комисар Аврамопулос стана ясно, че ЕС няма намерение да обвързва споразумението за приемане на мигранти с кохезионната политика. "Избираме диалога, надяваме се да убедим другите страни. Говорим за истинска солидарност", завърши Аврамопулос.