Навръх Деня на Съединението на България отново сме изправени пред поредното голямо изпитание за нашата единност. Това написа вицепрезидентът Илияна Йотова във Фейсбук по повод наводненията в Царево.

Тя подчертава, че бедствието по Южното Черноморие изисква общите действия на държавата и обществото, за да има по-малко поражения.

Силно се надявам това да не е поредният случай, при който заради властово безхаберие страдат хората, изтъква Йотова.

По нейни думи 6 септември е силният пример в българската история за единение в мисли, чувства и дела.

"3 март извоюва свободна България, върна българската държава на световната политическа карта. 6 септември постигна идеала за единна България благодарение на един народ, който със смелост и самочувствие се изправи срещу това някой друг да решава съдбата му. Единен народ с една цел, а не механичен сбор от хора в скърцаща сглобка. Съединението е урок по достойнство!", категорична е Йотова.

Ден на траур в община Царево, две жени още се издирват
Обновена

Ден на траур в община Царево, две жени още се издирват

61-годишен строител е втората жертва на бедствието, изчезналите са майка и дъщеря

Припомняме, заради тежката ситуация по Южното Черноморие вчера беше свикан кризисен щаб, в чието заседание взе участие и премиерът Николай Денков. Той увери, че властта е реагирала при първа възможност на наводнението по Южното Черноморие.

Денков поясни, че до 1512 лв. е материалната помощ за домовете, пострадали от наводненията. До 2 500 лв. ще получат хората, чиято техника е пострадала.

Според първите изводи основна причина за водното бедствие е огромното количество вода, която се е изляла от дъждовете.

Двама души загинаха в потопа, а две жени остават в неизвестност. Десетки пътища бяха залети, след като реките в региона преляха, а мостът на пътя Царево - Ахтопол пропадна. Без електричество за различен период от време останаха няколко курортни зони. Коли и каравани бяха завлечени в морето. В община Царево беше обявено бедствено положение и над 100 души бяха евакуирани от града.

Денков иска помощ без делене при бедствието от небето в Царево

Денков иска помощ без делене при бедствието от небето в Царево

Хората вече са в безопасност, водата се оттича