Президентът Румен Радев започна с консултациите за изборите още през декември, но нито правителството, нито ГЕРБ се отзоваха на поканите. Има сякаш мълчалив отказ през последната година да се направят сериозни промени в законодателството, за да бъдат изборите прозрачни, честни и достъпни за българските граждани. 

Това коментира пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова. 

"Пет години въпросът за машинното гласуване не е приключен - прави се крачка напред, две назад като при танго танц... Нямаше политическа воля и за организиране на гласуването на българската общност зад граница", изтъкна Йотова.

Изборите за 45-то Народно събрание на 4 април

Изборите за 45-то Народно събрание на 4 април

Въпросите обаче все още са повече от отговорите, подчерта държавният глава и даде седмица повече

По думите ѝ датата 4 април, на която ще се проведат парламентарните избори, била била избрана от президента след мащабни консултации. "Датата е седмица бонус след 28 март, за да може да се организират и реализират необходимите промени за безопасни и прозрачни избори", отбеляза още тя.

Вицепрезидентът очаква различна предизборна кампания - предимно в медиите, в социалните медии.

"Необходимо е да се осигури равнопоставеност на партиите... Ваксините като участник в тези избори ги забравяме... Сега съм по-голям оптимист за провеждането на изборите, отколкото в началото на консултациите", посочи Йотова.

Тома Биков отсече: Изборите в България никога не са били фалшифицирани

Тома Биков отсече: Изборите в България никога не са били фалшифицирани

"Масивността на тези избори е трудна за манипулация"

Според нея ГЕРБ си търсели предварително алиби за изборите. Тя нарече "бягство от политическа отговорност" прехвърлянето на организацията на изборите на Централната избирателна комисия.

"Учудвам се защо не се отваря Изборният кодекс, където могат да бъдат регулирани и други текстове, а се прави поправка за гласуване с подвижните секции през Закона за извънредните мерки. Това е несериозно", подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът прогнозира, че ако в изборния ден се допуснат фалшификации и не се въведе видеонаблюдението, "могат да станат неприятни инциденти".

"Този път заявките на участниците са много сериозни. Има поне три партии извън парламента, които имат сериозни шансове за участие в следващото Народно събрание", посочи тя.

Борис Ячев: Ако Радев се грижеше за българите в чужбина, изборите трябваше да са през май

Борис Ячев: Ако Радев се грижеше за българите в чужбина, изборите трябваше да са през май

Цели се миниране на изборния процес...