На закрито заседание на външната комисия да бъде изслушан външният министър и премиер Димитър Главчев. Това предложи вицепрезидентът Илияна Йотова за скандала с резолюцията на ООН за клането в Сребреница.

Това е и най-чистият вариант, по мнението й, тъй като щяла да се види и цялата кореспонденция с представителя ни в ООН. Така, според нея, щели да се изчистят и всякакви съмнения, че в България има двойни стандарти.

Има неща, които трябва да се разгледат на едно закрито заседание. Вярваме на документи, затова искаме да видим цялата документация, която е изпратена във Вашингтон, какви са били съображенията и какво е било в крайна сметка последното решение, което е дошло от България, настоя Йотова.

Йотова посочи, че именно и това е бил смисълът на конституционните промени парламентът да работи по време на кампанията.

Тук става въпрос за международния авторитет на страната ни, категорична е вицепрезидентът.

Припомняме, че вчера от ПП-ДБ обявиха, че са внесли искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание по темата с изслушване на премиера и служебен министър Димитър Главчев. Вчера от самия Министерски съвет обявиха, че скандалът представлява хибридна атака и че публикуваната грама е само част от целия процес на съгласуване на българската позиция, като така не отрекоха съществуването й, но направиха намек, че тя е само част от поредица документи.

Казусът идва от разпространено и изпратено в деня на гласуване в ООН - миналия четвъртък, 23 май, от служебния премиер, който е и външен министър Димитър Главчев указание до постоянното представителство на България в ООН да се гласува "въздържал се" по резолюция за Сребреница, поради "напрегнатата обстановка в световен план, както и в Западните Балкани", а стремежът бил за обективна, равноотдалечена и обедитиелна позиция на Балканите. 

Председателски съвет решава дали да изслуша Главчев за "Сребреница"

Председателски съвет решава дали да изслуша Главчев за "Сребреница"

ГЕРБ отрича да има нещо общо с опита за промяна на позоцията на страната ни

Тя получи отличие от БЧК - медал за човечност. Отдавна подкрепям всичките им инициативи, изтъкна вицепрезидентът. По думите й БЧК отдавна очаква законът за доброволчеството и пожела на червенокръстци да го дочакат, защото са там, където хората имат нужда от тях.