Правителството в оставка реши да намали капитала на "Национална спортна база" ЕАД чрез обезсилване на акции на стойност, която съответства на стойността на правото на собственост върху имот от 7,5 дка в столичния район "Красно село", съобщиха от Министерския съвет.

Теренът е в района на конната база в местността "Славия". Той ще бъде прехвърлен безвъзмездно на Столична община за изграждане на ново метродепо за престой, ремонт и обслужване на влаковете. Депото е включено като самостоятелен подобект при строителството на третата метролиния в София.

За срок от 10 години в полза на Народно читалище "Елин Пелин - 1977" във Варна беше учредено безвъзмездно право на ползване върху част от сградата на ул. "Елин Пелин" №57а в града. Така читалището ще може да продължи общественополезната и образователна работа, като развива дейността на своите школи, клубове, формации и библиотека.

На община Черноочене беше прехвърлено правото на собственост върху седем поземлени имота с обща площ 4,2 дка, които се намират на нейна територия. Решението позволява да бъде реализирано изграждането на местен общински път от Комунига през Женда, язовир "Боровица", Безводно до разрушения участък при км 19+880.

Община Варна получава собствеността върху имота, ползван от закритата професионална гимназия по текстил и моден дизайн. Сегашните вижданията на местната власт са да го превърне в младежки център за творчество и иновации и така да подпомогне действията си във връзка с определянето на града за Европейска младежка столица през 2017 г.

Кабинетът внесе корекция в решенията си, с които на община Велинград и на община Ловеч са предоставени имоти - публична държавна собственост, за реализиране на проекти по процедурата за подкрепа за професионалните училища по Оперативна програма "Региони в растеж".
За да бъдат изпълнени изискванията на оперативната програма, в решенията се допълва, че имотите се предоставят за период не по-малък от 5 години след приключването на дейността на проектите.

В полза на община Плевен беше учредено право на прокарване върху поземлени имоти за изграждане на ВиК мрежа на село Ясен. Проектът е част от интегрирания воден цикъл Плевен - Долна Митрополия.

На днешното правителствено заседание бе потвърдено, че се отменя решението за продажба на военен имот в столичния район "Младост". Правителството отмени решението си от 4 ноември т. г., с което беше дадено съгласие за извършване на продажба на имот - частна държавна собственост, предоставен за управление на Министерството на отбраната.
Теренът от 11,5 дка в район "Младост" в София ще бъде предоставен по съответния ред на Столична община за реализиране на озеленяване, обекти за спорт, развлечения и социално-културни дейности.