В последните два месеца от Българска браншова камара "Пътища" са изпратили няколко писма до финансовия министър Асен Василев и регионалния министър Гроздан Караджов, с които са поискали среща. Последният път това е станало на 17 февруари 2022 г., когато е изпратено писмо и до министър-председателя.

Неколкократно са алармирали и за положението, в което е поставен пътният бранш и липсата на разплащания от страна на държавата за вече извършени дейности.

След активен диалог миналата година беше постигнато съгласие между компаниите и възложителя, в лицето на Агенция "Пътна инфраструктура" за подписване на споразумения за предсрочно прекратяване на договорите за текущ ремонт и поддържане на Републиканска пътна мрежа. Разписани бяха срокове и ангажименти за разплащане на вече извършени и текущи дейности, но постъпки за спазване на тези договорености все още няма, напомнят от ББК Пътища. Те се безпокоят и от това, че фирмите нямат възможност да ползват други финансови инструменти.

Българска браншова камара "Пътища" е силно обезпокоена - подобно безотговорно поведение и неглижиране договореностите, застрашава възможността за адекватно изпълнение на споразуменията за текущ ремонт и поддържане. Обезпечаването на дейността без финансов ресурс е невъзможно и създава реална опасност за изпадането в колапс на Републиканската пътна мрежа, което неминуемо ще доведе до икономически последици за страната.

УС на браншовата камара посочват и че обявените планове на министър Гроздан Караджов за ремонт не се виждат в действията на възложителите.