В дългосрочен план се обсъжда създаването на многогодишна национална програма, по която да се финансират проекти за превенция срещу бедствия.

Това стана ясно по време на среща между премиера Николай Денков и областните управители в страната. В разговора участваха също вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и министърът на финансите Асен Василев.

"Всеки от нас е на 100% отдаден на това да се справим с унаследени проблеми", заяви Денков с очакване областните управители да помогнат в процеса.

Предстои да направят преглед на критичните точки по места, които имат спешна нужда от финансиране по линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

По проблема с реакцията при бедствия и превенцията в дискусията се включиха също директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов и представители на Министерството на околната среда и водите.

След наводнението: Ремонтират 12 моста и почистват 250 речни корита
Обновена

След наводнението: Ремонтират 12 моста и почистват 250 речни корита

В Министерски съвет се организира процес по заснемане и проектиране на щетите по Южното Черноморие

Във фокуса на срещата бе също подготовката и провеждането на честни и прозрачни избори за местна власт и ангажиментите на областните администрации. Денков увери, че кабинетът ще осигури на областните управители необходимите условия за работа.

На свой ред вицепремиерът Мария Габриел открои три ключови момента във връзка с подготовката на изборите- добра координация, пълна прозрачност на процеса и отчетност пред гражданите.

Областните управители получиха информация за предприетото до момента от страна на Министерския съвет и неговата администрация, съобразно ангажиментите според Изборния кодекс. Всички заявени средства от областните управители за първи и втори тур са осигурени в пълен размер. Очаква се решението на ЦИК по отношение на изборните книжа и материали, за да бъдат разработени и детайлните указания към областните управители. Всички срокове по подготовката на вота се спазват.

ГЕРБ, ПП и ДПС се разбраха за топ приоритетите до местните избори

ГЕРБ, ПП и ДПС се разбраха за топ приоритетите до местните избори

Общо законите, влизащи в приетата законодателна програма между трите партии, крепящи кабинета, са 13