Трите партии, подкрепящи кабинета "Денков" имат консенсус по законодателната програма на Народното събрание в следващите седмици. Това обяви в кулоарите на парламента съпредседателят на "Промяната" Кирил Петков.

"Тези приоритети ще бъдат основни за тази пленарна сесия. Имаме три антикорупционни закона - законът за антикорупцията, КПКОНПИ, който отдавна го говорим, но неговата задача е не само заради ПВУ, заради Шенген, а за да направим институция, която се бори с корупция", каза той.

На второ място стои преправката на Закона за съдебната власт, като бъде включен и ред по който да може да се разследват и заместниците на главния прокурор.

"Едновременно с това трябва да направим и закона за прането на пари, изключително важен за Шенген и еврозоната, но най-вече за това да намалим риска от прането на пари", добави Петков.

Следвали законите "за хората" като например този за личния фалит и др.

По отношение на КПКОНПИ - стои ли дневен ред изказваната многократно в миналото амбиция на ПП новото антикурупционно звено да оглави бившия вътрешен министър Бойко Рашков, против когото както ГЕРБ, така и ДПС, са твърдо против, попита News.bg. Конкретен отговор обаче не получихме.

"За КПКОНПИ е много важно хората, които председателстват тази институция, да имат високо обществено доверие. И за да може този закон и тази институция наистина да борят корупцията, трябва да имат не само партийно, но и обществено доверие, че няма да бъдат повлияни от странични фактори", уклончив бе той.

Общо законите, влизащи в приетата законодателна програма между трите партии, крепящи кабинета, са 13. Приемането им, амбицията за което е то да се случи около 2-3 седмици преди местния вот на 29 октомври, ще позволи на държавата да поиска втория транш от парите по Плана за възстановяване и устойчивост.

При първата ротация в парламента сглобката работи добре и се захваща с ПВУ и Шенген

При първата ротация в парламента сглобката работи добре и се захваща с ПВУ и Шенген

Досегашният председател на правната комисия отстъпи поста си на депутата от ГЕРБ-СДС Анна Александрова