Правителството одобри нови по-високи стипендии за студентите, докторантите и специализантите от държавните вузове и научни организации.

Месечните стипендии на докторантите и специализантите се увеличават с 200 лв. и стават 450 лв. от 1 юли тази година.
Освен това те ще бъдат стимулирани финансово и за навременно завършване и защита на дисертационен труд.

От 1 януари 2009 г. при представляване на дисертационния труд по защита в рамките на тригодишния срок на обучение докторантите и специализантите ще получават премия от 1 000 лв., а ако в едногодишния срок след това той бъде защитен успешно, ще има втора стипендия от 1 000лв. Предвидено е също максималният размер на студентските стипендии да се увеличи от 90 на 120 лв.

Необходимите средства за увеличенията ще бъдат осигурени в рамките на средствата за образование, планирани в бюджета за тази година.

От 1 юли минималният размер на пенсията за стаж и възраст става 113, 49 от 102, 65 лв., а социалната пенсия за старост се увеличава от 76, 23 на 84, 12 лв.

Новите размери са съответствие с решението за осъвременяване на всички пенсии с 10, 35 %. Този процент е формиран при така нареченото швейцарско правило, което отразява инфлацията и максималните осигурителни прагове.

Право на социална пенсия имат лицата, навършили 70 години, когато годишният доход на член на семейството към датата на навършване на възрастта е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход, постановен за страната през последната година.