Решението на Висшия съдебен съвет за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев е само една стъпка от съдебната реформа, поета като ангажимент от парламентарното мнозинство, което подкрепя кабинета "Денков/Габриел". Това се казва в коментар на правителството по темата за предсрочното отстраняване на Гешев, цитиран от Нова телевизия

"Очакваме Народното събрание и останалите институции да продължат да следват посоката към цялостна съдебна реформа в полза на българското общество, така както е заложено и в управленската програма на правителството", посочват от кабинета.

Надежда Йорданова настоява съдебната реформа да не приключи с оставката на Гешев

Надежда Йорданова настоява съдебната реформа да не приключи с оставката на Гешев

Защото предстои голямата задача

На ход сега е президентът, заяви пред журналисти след заседанието на Пленума на ВСС новият правосъден министър Атанас Славов, също цитиран от медията. "Той няма срок, в който да издаде указа. Самата процедура предполага бързо произнасяне на държавния глава. Няма конституционни и законови пречки за това произнасяне в разумен срок", посочи той.

Според Славов решението на ВСС не може да бъде обжалвано самостоятелно. "Финалният акт е указът на президента. Указът подлежи на конституционен контрол. Но практически процедурата за мен е необжалваема", обясни министърът на правосъдието.