Ще настоявам приключването на процедурата за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев да не сложи точка в усилията за съдебната реформа, защото ни предстои голямата задача - изменение в Конституцията. Това заяви депутатът от ПП/ДБ и бивш правосъден министър Надежда Йорданова пред bTV. Информация за изказването й беше разористранена от пресцентъра на "Демократична България".

Според Йорданова е от ключово значение следващият главен прокурор да бъде избран, след като бъдат осъществени предвидените промени в Конституцията.

"Установено е, че институцията "главен прокурор" в България генерира в себе си много юридическа и фактическа власт. Толкова много, че тя корумпира и значително изкушава лицето, което заема този пост, да прекрачи извън закона установените граници на своето поведение", коментира тя. Надежда Йорданова е категорична, че това трябва да се промени на конституционно ниво преди да бъде избран наследникът на Гешев.

Ивайло Мирчев: Целта на конституционната реформа е да няма нов Гешев

Ивайло Мирчев: Целта на конституционната реформа е да няма нов Гешев

Странната активност на главния прокурор през последните седмици може да възпроизведе стария модел

Бившият правосъден министър смята, че обществото е напълно наясно за необходимостта от съдебна реформа. "Всяко усилие за път напред, за реформа, стига до рубежа на корупцията и, докато не прекосим това, докато нямаме работещи институции, които да се справят с корупцията, няма как да продължим напред", заяви тя.

По думите на Йорданова членовете на ВСС проявяват двоен стандарт. Тя отбеляза, че преди година от ВСС са реагирали с иронични забележки спрямо представените доказателства към искането й за предсрочно отстраняване на главния прокурор. "Осемте джуджета" беше едно от основанията за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, което посочих и настоявах през миналата година. Тревожно е, че в момента се създава усещане, че действията на членове на ВСС са мотивирани от политическата конюнктура. Като професионалист и като народен представител настоявам всяко такова съмнение да бъде опровергано", посочи Надежда Йорданова. 

Тя каза още, че във връзка с полицейското насилие над протестиращи срещу кабинета на Бойко Борисов" зад колоните на Министерския съвет от 2020 г., за който Гешев е поздравил МВР за законосъобразните действия, месеци наред имало тотално бездействие по разследването. "Главният прокурор показа пълно неглижиране и абсолютно настойчив отказ да говори за делата от високо обществен интерес. Нещо, което рязко се промени в последните месеци", подчерта Йорданова.