Странната активност на главния прокурор Иван Гешев през последните седмици може да възпроизведе стария модел. Кандидати за следващия Гешев има достатъчно. Нашата цел не е просто да махнем Гешев, а да направим такива промени в Конституцията, че никога да не се появи нов Гешев, както и да имаме и прокуратура, и съдебна система, които поне малко да наподобяват румънските.

Това заяви пред БНР депутатът от ПП/ДБ Ивайло Мирчев.

По думите му отношението към Делян Пеевски не се е променило, но сега управляващите коалиции трябва да си говорят с него и с ДПС заради конституционната реформа. За да променим Конституцията, са ни необходими 180 гласа в парламента. В пленарната зала има значение чистата аритметика. Там ще ни трябват и ГЕРБ, и "Възраждане", ще ни трябват и БСП, дори и ИТН, посочи той.

Промените в Конституцията с Пеевски като деактивиране на бомба

Промените в Конституцията с Пеевски като деактивиране на бомба

С исканията на имунитети Гешев се надбягвал с времето

Когато Пеевски дойде в нашата стая, за да си говорим за промени в Конституцията, никой не очакваше ДПС да изберат него. Нека не си мисли никой, че ние сме наивници, които мислят, че могат да седнат със Сатаната и да се разберат. Много добре осъзнаваме какво се случва и с кого си имаме работа, подчерта Мирчев.

Депутатът от ПП/ДБ бе категоричен, че в конституционната комисия в парламента не трябва да влизат ярки политически лица. Всяка политическа сила да направи крачка назад и да си представи идеите. Сядаме и започваме професионални разговори кой е най-добрият начин за реализиране на конкретните идеи, добави той.

По отношение на исканията за сваляне на имунитетите на народните представители Мирчев посочи, че ПП-ДБ ще настояват за прилагане на европейската практика, която включва създаване на комисия, която да прецени дали да бъде свален имунитетът, или да бъде отказано това искане на прокуратурата.

Мирчев изтъкна, че има забележки към начина, по който служебното правителство е харчило пари в последните месеци. Според него ще излязат интересни факти. По думите в рамките на няколко дни са били разпределени 4 млрд. лв. към конкретни пътностроителни компании.

Иван Гешев иска да говори - в пленарна зала, при закрити врата

Иван Гешев иска да говори - в пленарна зала, при закрити врата

Откритият диалог би спомогнал