МРРБ не е изхарчило 4 млрд. лв. за разплащания с пътните фирми. Това е една бомба без покритие. Това заяви в ефира на БиТиВи бившият регионален министър Иван Шишков.

Той поясни, че през месец февруари са стартирали търгове и конкурси за поддържане на пътищата в следващите три години. По думите му АПИ и МРРБ могат да ги прекратят и да обявят нови конкурси, ако желаят. Шишков бе категоричен, че неустойки не се дължат, тъй като няма сключени договори.

Бившият министър посочи, че МРРБ е било в опасност да изпадне в тежката ситуация да няма осигурено почистване и поддръжка на пътищата през зимата, ако не са били въпросните конкурси.

Шишков подчерта, че планираната пътна поддръжка в следващите три години ще струва 4 млрд. лв. Парите са за текущи ремонти и поддръжка. В сметките не влизат основни ремонти и строежи на магистрали, поясни той.

Бившият министър заяви, че е заложено до 5-10 дни да бъде пусната нова отсечка от АМ "Европа", а цялата магистрала да бъде завършена следващата година. Одобрени са устройствени планове и отчуждавания, добави той.

По отношение на АМ "Струма" Шишков изтъкна, че е оставена възможността да не загубим ОВОС-а, за да не се върнем месеци назад.

По темата за липсващия асфалт от Северната тангента той заяви, че проверката е приключила. По думите му е бил използван скенер, който е потвърдил, че използваното количество асфалт е по-малко от необходимото. Шишков уточни, че сходна ситуация има и при АМ "Хемус", както и при Западната тангента.

Като успехи за 10-те месеца в управлението той отчете построяването на Интерконектора с Гърция и подобряването на инфраструктурата в страната.

Шишков: Пари за ремонт на пътища ще се намерят

Шишков: Пари за ремонт на пътища ще се намерят

Трябва да влезем в европейските практики