Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Даниел Александров, депутат в 49-ото НС.

Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Предложението е изготвено от наблюдаващия прокурор в СГП във връзка с образувано на 31.05.2023 г. досъдебно производство. Според магистратът събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Даниел Александров за престъпление по чл. 150, ал. 1 от НК.

Наблюдаващият прокурор в СГП е счел, че в хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 07.05.2023 г., в с. Бистрица, Даниел Александров чрез употреба на сила извършил действия, с цел да възбуди полово желание без съвукупление по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст.

Като народен представител Даниел Александров е "лице с имунитет". НПК установява забрана да се привлича като обвиняем лице с имунитет. Съобразно чл. 220, ал. 1 от НПК наказателно преследване срещу лице с имунитет може да се проведе едва след отпадане на имунитета.

С оглед разпоредбата на чл. 70, ал. 1 от Конституцията на Република България, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на НС, а когато то не заседава - на председателя на НС.

По-късно през деня Даниел Александров даде кратък брифинг пред медиите, в който обясни, че в дъното на кампанията срещу него стои развода му, който той предпочита да запази в тайна от медиите. Александров отхвърли като невярно всичко, което се пише по негов адрес. Депутатът заяви и че не иска името на съпругата му да бъде намесвано.

"Стоя зад името си, и всичко това ще се докаже в съда", заяви Александров и не пожела да отговори на въпроси, свързани с неговият имунитет.

Припомняме, че държавното обвинение вече поиска няколко депутатски имунитета през последните месеци. Радостин Василев се раздели доброволно с имунитета си и му бе повдигнато обвинение. Гешев поиска имунитета на Бойко Борисов, но той отказа да го даде доброволно. Обвинител номер едно внесе искане за сваляне на имунитетите на двама депутати от Възраждане. Държавното обвинение поиска и имунитета на Димитър Аврамов, за да продължи разследването си срещу него за търговия с влияние. Под ударите на прокуратурата попадна и Делян Добрев.

Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков

Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство относно декларация за гражданство